Έναν γεωδαιτικό σταθμό που στεγάζει εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς για ασφαλείς επικοινωνίες έπληξε η πρόσφατη ιρανική επίθεση σε αμερικανική βάση στο Κατάρ, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν την Παρασκευή από το Associated Press.
Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση αυτού του ρεπορτάζ του AP, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Πάρνελ παραδέχτηκε ότι ένας ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπληξε τον σταθμό. Το Κατάρ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τη ζημιά.
Η ιρανική επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ έξω από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, στις 23 Ιουνίου ήρθε ως απάντηση στον αμερικανικό βομβαρδισμό τριών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν - και παρείχε στην Ισλαμική Δημοκρατία έναν τρόπο να αντιδράσει, κάτι που οδήγησε γρήγορα σε μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τερματίζοντας τον 12ήμερο πόλεμο Ιράν-Ισραήλ.
Κατά τα άλλα, η ιρανική επίθεση προκάλεσε ελάχιστες ζημιές — πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ εκκένωσαν τα αεροσκάφη τους από τη βάση, η οποία φιλοξενεί το προκεχωρημένο αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, πριν από την επίθεση.
Ο Τραμπ έχει επίσης δηλώσει ότι το Ιράν έδωσε σήμα πότε και πώς θα ανταποδώσει, επιτρέποντας στην αεράμυνα των ΗΠΑ και του Κατάρ να είναι έτοιμη για την επίθεση, η οποία διέκοψε για λίγο τις αεροπορικές μεταφορές στη Μέση Ανατολή, αλλά κατά τα άλλα δεν οδήγησε στον περιφερειακό πόλεμο που φοβούνταν εδώ και καιρό οι αναλυτές.
Δορυφορικές εικόνες από το Planet Labs PBC δείχνουν τον γεωδαιτικό θόλο ορατό στην αεροπορική βάση Al Udeid το πρωί της 23ης Ιουνίου, λίγες ώρες πριν από την επίθεση.
Η 379η Πτέρυγα Αεροπορικών Εκστρατειών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία επιχειρεί εκτός της βάσης, ανακοίνωσε το 2016 την εγκατάσταση του εξοπλισμού αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων, γνωστού ως εκσυγχρονισμένου εταιρικού τερματικού σταθμού. Οι φωτογραφίες δείχνουν μια δορυφορική κεραία μέσα στον θόλο, γνωστό ως ραδοθόλο.
Οι εικόνες που τραβήχτηκαν στις 25 Ιουνίου και κάθε μέρα στη συνέχεια δείχνουν ότι ο θόλος έχει εξαφανιστεί, με κάποιες ζημιές ορατές σε ένα κοντινό κτίριο. Το υπόλοιπο της βάσης φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο στις εικόνες.
Σε ανακοίνωσή του, ο Πάρνελ ανέφερε ότι η πυραυλική επίθεση «προκάλεσε ελάχιστες ζημιές σε εξοπλισμό και κατασκευές στη βάση».
«Η αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ παραμένει πλήρως λειτουργική και ικανή να εκτελέσει την αποστολή της, μαζί με τους Καταριανούς εταίρους μας, για την παροχή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε.
Το δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι Iran International με έδρα το Λονδίνο ανέφερε πρώτο για τη ζημιά, επικαλούμενο δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από διαφορετικό πάροχο.
Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ περιέγραψε την ιρανική επίθεση ως «πολύ αδύναμη απάντηση». Είχε δηλώσει ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε 14 πυραύλους, με τους 13 να αναχαιτίζονται και έναν να «απελευθερώνεται» καθώς κατευθυνόταν προς «μη απειλητική» κατεύθυνση.
«Θέλω να ευχαριστήσω το Ιράν που μας ειδοποίησε έγκαιρα, κάτι που κατέστησε δυνατό να μην χαθεί καμία ζωή και να μην τραυματιστεί κανείς», έγραψε τότε στον ιστότοπό του Truth Social.
Ο Λευκός Οίκος δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο μετά την παραδοχή του Παρνέλ την Παρασκευή. Ο Τραμπ επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στις 15 Μαΐου στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή .
Μετά την επίθεση, οι παραστρατιωτικοί Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επέμεινε ότι η αεροπορική βάση είχε γίνει «στόχος μιας καταστροφικής και ισχυρής πυραυλικής επίθεσης». Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν δήλωσε επίσης ότι η βάση είχε «καταστραφεί», χωρίς να προσφέρει συγκεκριμένες εκτιμήσεις ζημιών.
Ενδεχομένως σηματοδοτώντας ότι γνώριζε ότι ο θόλος είχε πληγεί, ένας σύμβουλος του Ιρανού Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ξεχωριστά ότι οι επικοινωνίες της βάσης είχαν αποσυνδεθεί από την επίθεση.
«Όλος ο εξοπλισμός της βάσης καταστράφηκε ολοσχερώς και τώρα η ροή διοίκησης των ΗΠΑ και η σύνδεση από τη βάση Αλ Ουντέιντ με τις άλλες στρατιωτικές βάσεις της έχουν διακοπεί εντελώς», δήλωσε ο Αχμάντ Αλαμολχόντα, ένας σκληροπυρηνικός κληρικός.