ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Tramp
Shutterstock

Δασμούς σε φάρμακα και ημιαγωγούς σχεδιάζει να επιβάλλει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς σε φάρμακα και ημιαγωγούς, στο πλαίσιο πιέσεων για επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως επίκειται η επιβολή νέων δασμών στις φαρμακευτικές εισαγωγές έως τα τέλη Ιουλίου, με τους ημιαγωγούς να ακολουθούν σύντομα. Οι δασμοί αυτοί, σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανότατα θα ισχύσουν παράλληλα με το ευρύτερο πλαίσιο που προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

«Θα ξεκινήσουμε με έναν ήπιο δασμό στα φάρμακα στο τέλος του μήνα και θα δώσουμε στις φαρμακευτικές εταιρείες περίπου ένα έτος για να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Μετά από αυτό, θα αυξήσουμε σημαντικά το ποσοστό», δήλωσε ο Πρόεδρος Τραμπ επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον μετά από σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Πίτσμπουργκ.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και το 200%, εφόσον οι εταιρείες δεν επαναπατρίσουν την παραγωγή τους εντός ενός έτους. Οι πολιτικές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ερευνών βάσει του Άρθρου 232 του Νόμου για την Επέκταση του Εμπορίου, με αιτιολογία την προστασία της εθνικής ασφάλειας από την υπερβολική εξάρτηση σε ξένες εισαγωγές.

Οι επιπτώσεις αναμένονται έντονες για φαρμακευτικούς κολοσσούς όπως η Eli Lilly, η Merck και η Pfizer, που διατηρούν εργοστάσια στο εξωτερικό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για τους δασμούς στους ημιαγωγούς είναι «παρόμοιο», τονίζοντας ότι η διαδικασία εκεί είναι λιγότερο σύνθετη. Αν και απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί ότι οι εισαγωγές τεχνολογικών προϊόντων — όπως smartphones και laptops από εταιρείες όπως η Apple και η Samsung — θα επηρεαστούν άμεσα.

Ο Τραμπ τις τελευταίες ημέρες έχει στείλει επιστολές σε αρκετούς εμπορικούς εταίρους, επιβάλλοντας μονομερώς δασμούς σε πολλές εισαγωγές — ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. 

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με την Ινδονησία, μειώνοντας τον δασμό 32% που ανακοινώθηκε σε μία από τις επιστολές σε 19%. Η Ινδονησία συμφώνησε να αγοράσει ενεργειακά προϊόντα αξίας 15 δισ. δολαρίων, γεωργικά προϊόντα αξίας 4,5 δισ. δολαρίων και 50 αεροσκάφη της Boeing Co., σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Εγγύηση το ανώτατο όριο 15% στους αμερικανικούς δασμούς

Η Κομισιόν απάντησε στους αμερικανικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι έχει συμφωνηθεί ανώτατο όριο 15% στους δασμούς για την ΕΕ, διασφαλίζοντας τους ευρωπαϊκούς εξαγωγείς. Η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ συνεχίζεται.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον 25% δασμούς σε χώρες με σχέσεις με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέους τελωνειακούς δασμούς 25% σε χώρες που συναλλάσσονται με το Ιράν, απόφαση που ισχύει άμεσα. Η κίνηση έρχεται εν μέσω διαδηλώσεων και αυξημένης έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κίνδυνος για τις ΗΠΑ αν οι δασμοί κριθούν αντισυνταγματικοί

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομους τους δασμούς του, οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αποζημιώσουν εταιρείες με εκατοντάδες δισ. δολάρια, ποσό που δεν θα μπορούν να πληρώσουν.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ καθυστερεί για ένα χρόνο τους αυξημένους δασμούς στα έπιπλα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε αναβολή ενός έτους στην αύξηση δασμών για εισαγόμενα έπιπλα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από Ιανουάριο 2027, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα προϊόντα ξύλου με άλλες χώρες.
Πυροτεχνήματα πρωτοχρονιάς
ΔΙΕΘΝΗ

Υποδοχή του 2026 σε όλο τον κόσμο με εντυπωσιακές εκδηλώσεις

Με πυροτεχνήματα και εορταστικό κλίμα, ο κόσμος αποχαιρέτησε μια χρονιά ακραίων καιρών και γεωπολιτικών αλλαγών. Πούτιν μίλησε για νίκη στη Ρωσία, ενώ ο Ζελένσκι δήλωσε πως η ειρήνη με την Ουκρανία είναι κοντά αλλά όχι πλήρης.