ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Π. Τζεντιλόνι: Ανάκαμψη της ΕΕ χωρίς αποκλίσεις των οικονομιών

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα παίξει κεντρικό ρόλο, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών. Νέα απόκλιση, πέραν των χθεσινών μέτρων, θα αποτελούσε κίνδυνο δύσκολα αντιμετωπίσιμο, πρόσθεσε.

«Η συμφωνία του Eurogroup με την οποία υιοθετήσαμε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο δημοσιονομικής πολιτικής μας φέρνει πιο κοντά σε μια ολοκληρωμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρώπη μετά την ισχυρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει ήδη η ΕΚΤ», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάουλο Τζεντιλόνι, τονίζοντας την ανάγκη η ανάκαμψη της ΕΕ, την επόμενη ημέρα της κρίσης να γίνει χωρίς περαιτέρω αποκλίσεις των οικονομιών, ενδεχόμενο που θα αποτελούσε «κίνδυνο» δύσκολα αντιμετωπίσιμο.

«Οι κυβερνήσεις μας έβαλαν στο τραπέζι πολλά λεφτά- σχεδόν 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και 16% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις- αλλά αυτές οι δεσμεύσεις συχνά αντανακλούν τον δημοσιονομικό χώρο των χωρών, παρά το μέγεθος των αναγκών τους. Αυτό περιέχει τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των αποκλίσεων μεταξύ των οικονομιών, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε τις «σημαντικές αποφάσεις της Επιτροπής» τον περασμένο μήνα, οι οποίες επέτρεψαν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια με ευέλικτο τρόπο, διεύρυναν τη χρησιμοποίηση των κρατικών ενισχύσεων και ανέστειλαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με την εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής. Αυτά τα μέτρα στήριξε και το Συμβούλιο.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη «φιλόδοξη πρόταση SURE» της Επιτροπής πριν από μια εβδομάδα, η οποία ξεκλειδώνει 100 δις ευρώ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και δήλωσε ευτυχής που υπήρξε συμφωνία για τη στήριξη αυτής της πρότασης.

«Τα κράτη μέλη θα βάλουν τα δυνατά τους για να την κάνουν επιχειρησιακή με τις εγγυήσεις τους το συντομότερο δυνατόν. Δεν είναι καιρός να χάνονται δουλειές. Εξάλλου βλέπουμε τι γίνεται στις ΗΠΑ όπου τις τελευταίες 3 εβδομάδες ένας στους δέκα Αμερικανούς εργαζόμενους έχασε τη δουλειά του».

Καλωσόρισε επίσης δύο άλλα μέτρα που παρουσίασε χτες ο Μάριο Σεντένο: Την πρωτοβουλία του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 200 δις χρηματοδοτήσεις προς τις εταιρίες, με έμφαση στις μικρομεσαίες και τη «Στήριξη για την Κρίση της Πανδημίας» που θα διατεθεί από τον ESM. Ως προς το τελευταίο, σημείωσε ότι κάναμε μια καλή συμφωνία με επίκεντρο το κόστος της υγειονομικής κρίσης. Στους τρεις αυτούς πυλώνες θα προστεθεί και ένας τέταρτος που αποτελεί δέσμευση για ένα «Ταμείο Ανάκαμψης».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο εν λόγω ταμείο «το οποίο θα συζητηθεί, όπως είπε ο Μάριο, με βάση τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη περίοδο, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποκλίσεις, οι οποίες θα αποτελούσαν κίνδυνο για την Ενωση.

Σ’ αυτό το σχέδιο ανάκαμψης, «κεντρικό ρόλο θα παίξει μια αναθεωρημένη πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο». «Θα χρειαστούμε έναν ισχυρό και ευέλικτο προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια και θα χρειαστούμε πολύ σύντομα συμφωνία», ενώ η σχετική πρόταση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στα τέλη Απριλίου.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες αγωνίζονται ακόμη για τη ζωή τους και έχουμε μεγάλες δυσκολίες μπροστά μας, αλλά απόψε η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί, όταν υπάρχει βούληση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio, embolia, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ έδωσε 7,8 δισ. ευρώ για εισαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η πλειοψηφία των εισαγωγών εμβολίων κατά του κορονοϊού το 2021 προήλθε από την Ελβετία με τις ΗΠΑ να είναι στη δεύτερη θέση. Στα 20,1 δισ. ευρώ η αξία των εξαγωγών εμβολίων εκτός ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

ECDC: Ανεπαρκή τα δεδομένα για τα οφέλη της ενισχυτικής δόσης σε εφήβους

«Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου εμβολιασμού και στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ομάδες προτεραιότητας», τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων.