ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Cosco εκτόξευσαν τους ναύλους μεταφοράς πετρελαίου

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε μονάδες του κινεζικού κολοσσού COSCO είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ναύλων μεταφοράς πετρελαίου από την Μ. Ανατολή στην Ασία έως και 28%.

Οι βασικοί ναύλοι μεταφοράς πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στην Ασία εκτοξεύθηκαν έως και 28% σήμερα σε μια παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά που τρόμαξε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε μονάδες του κινεζικού κολοσσού COSCO για την εικαζόμενη συμμετοχή τους στην μεταφορά αργού από το Ιράν.

Σε μια κίνηση που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «από τις μεγαλύτερες κυρώσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ΗΠΑ» από τότε που επιβλήθηκαν εκ νέου περιορισμοί στο Ιράν πέρυσι τον Νοέμβριο, δύο μονάδες της COSCO κατονομάστηκαν μαζί με άλλες εταιρίες, στο πλαίσιο των ισχυρισμών ότι συμμετείχαν σε μεταφορά ιρανικού πετρελαίου παραβιάζοντας τις σχετικές κυρώσεις.

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση, που επηρέασε μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες που κόσμου που διαχειρίζεται πάνω από 50 σούπερ τάνκερ, έρχεται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στο Ιράν για να εγκαταλείψει τα πυρηνικά προγράμματα.

Καθώς κάποιοι αγοραστές πετρελαίου στην Ασία έσπευσαν να εξασφαλίσουν σκάφη, οι τιμές για ναύλωση σούπερ τάνκερ ή πολύ μεγάλων δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού (VLCCs), προκειμένου να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή στη βόρεια Ασία τον Οκτώβριο σημείωσαν άλμα σχεδόν 19% κατά τη διάρκεια της νύχτας περίπου στις 75-76 μονάδες στον δείκτη Worldscale, που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για τον υπολογισμό των ναύλων, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.

Αυτό σημαίνει αύξηση περίπου κατά 600.000 δολάρια ανά πλοίο, δήλωσε trader πετρελαίου από τη Σιγκαπούρη.

Οι ναύλοι για να φορτωθεί αργό από τη Μέση Ανατολή με προορισμό τη δυτική ακτή της Ινδίας τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 28% στις 80-92,5 μονάδες αφού η Reliance Industries έκανε κράτηση για δύο σούπερτάνκερ κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις στις μονάδες της COSCO -- COSCO Shipping Tanker (Dalian) Co και τη θυγατρική της COSCO Shipping Tanker (Dalian) Seaman & Ship Management Co.

Πηγές του κλάδου δήλωσαν ότι κάποιοι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής έως ότου ενημερωθούν από τους νομικούς τους συμβούλους προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Το σημερινό σοκ είχε ως αποτέλεσμα οι ναύλοι να επιστρέψουν σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου και τις επιθέσεις σε βασικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας που συντάραξαν τις παγκόσμιες αγορές. Τα σκάφη της COSCO αντιστοιχούν περίπου στο 7,5% του παγκόσμιου στόλου σούπερ τάνκερ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί αυτούς που στοχοποιήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν υπηρεσίες συνασπισμού ανώτατου ορίου τιμών, ενώ μετέφεραν ρωσικό αργό πετρέλαιο πάνω από το συμφωνηθέν ανώτατο όριο τιμής.
Petrelaio, Oil, Brent, WTI, OPEC
ΔΙΕΘΝΗ

Ρήγμα στον ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου, αντιστάσεις σε νέα μείωση

Εκπρόσωποι χωρών του ΟΠΕΚ+ δεν έκρυψαν την περασμένη άνοιξη, όταν αποφάσισαν μία κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα επιπλέον μείωση της παραγωγής, ότι στόχος τους ήταν οι τιμές να κινούνται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.