ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 93.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:59:10
Ναρέντρα Μόντι ομιλία

Μόντι–Πούτιν: Συνομιλία για Ουκρανία και εμπόριο μετά την πίεση των ΗΠΑ

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι μίλησε με τον Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εν μέσω αμερικανικών δασμών λόγω ρωσικού πετρελαίου. Προσκεκλημένος στο Νέο Δελχί ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, πραγματοποίησε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την ενημέρωση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα.

Η συνομιλία αυτή έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 25% σε ινδικά προϊόντα, ως μορφή αντίποινων προς τη στάση της Ινδίας να συνεχίσει την αγορά ρωσικού πετρελαίου.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μόντι σημείωσε: «Είχα μια πολύ καλή και λεπτομερή συνομιλία με τον φίλο μου πρόεδρο Πούτιν. Τον ευχαρίστησα που μοιράστηκε μαζί μου τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, ο Μόντι προσκάλεσε επίσημα τον Πούτιν στο Νέο Δελχί, στο πλαίσιο της 23ης Ετήσιας Συνόδου Ινδίας-Ρωσίας, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί αργότερα το τρέχον έτος.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ειδικής και Προνομιούχας Στρατηγικής Συνεργασίας ανάμεσα σε Ινδία και Ρωσία, όπως επισημάνθηκε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Ναρέντρα Μόντι επικοινώνησε επίσης χθες με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με τον οποίο συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αμερικανικών δασμών στα ινδικά προϊόντα.

Στο προσκήνιο βρέθηκαν και οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ, οι οποίες κατέρρευσαν μετά από πέντε γύρους συνομιλιών, με βασικό σημείο διαφωνίας τον τερματισμό της αγοράς ρωσικού πετρελαίου από το Νέο Δελχί.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν και ο Μόντι συζήτησαν τηλεφωνικά και την πρόσφατη επίσκεψη του απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ, στη Μόσχα, καθώς και ζητήματα εμπορίου, οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Επιδίωξη μεγαλύτερης διαμεσολαβητικής παρουσίας σε Ρωσία-Ουκρανία

Η Ινδία επιδιώκει ενισχυμένο ρόλο ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, δηλώνοντας πως στηρίζει τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαλόγου και διπλωματίας, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για εκεχειρία στη θάλασσα, καλεί Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για ναυτική εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, προτείνοντας απαγόρευση επιθέσεων σε ενέργεια και ναυτιλία, και κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις προτάσεις.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Πεζεσκιάν στο Νέο Δελχί για τη σύνοδο κορυφής των BRICS

Στην Ινδία για τη σύνοδο των BRICS έφτασαν Πούτιν και Πεζεσκιάν, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται αύριο. Οι ηγέτες θα συναντηθούν με τον Ναρέντρα Μόντι, εν μέσω εντάσεων λόγω Μέσης Ανατολής και Ουκρανίας.
Ναρέντρα Μόντι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μόντι σε Πούτιν: Η Ινδία στηρίζει λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, τόνισε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ινδία στηρίζει κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία και κάλεσε σε τερματισμό των εχθροπραξιών κατά τη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Ινδίας καλεί Ρώσο διπλωμάτη για θανάτους ναυτικών στην Ουκρανία

Η Ινδία κάλεσε Ρώσο διπλωμάτη για να εκφράσει ανησυχία και καταδίκη μετά τον θάνατο τεσσάρων Ινδών ναυτικών από ρωσική πυραυλική επίθεση σε φορτηγό πλοίο κοντά στην Οδησσό, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις Ινδοί νεκροί σε ρωσική επίθεση σε πλοίο στην Οδησσό

Ρωσική επίθεση σε πλοίο που έφευγε από την Οδησσό προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων Ινδών ναυτικών και τραυμάτισε σοβαρά έναν ακόμη. Η Ινδία καταδικάζει την επίθεση και ζητά σεβασμό στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.