ΓΔ: 2200.69 -0.11% Τζίρος: 172.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ο Λευκός Οίκος
Η πρόσοψη του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον με φόντο το πράσινο.

Politico: Μαρκ Ρούτε και Αλεξάντερ Στουμπ στις ΗΠΑ με τον Ζελένσκι

Οι παράγοντες της Ευρώπης ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να πάρει η νέα επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας στον Λευκό Οίκο.

Πληροφορίες για τους Ευρωπαίους που θα βρεθούν μαζί με τον Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τη Δευτέρα, μεταφέρει το Politico, σύμφωνα με το οποίο στον Λευκό Οίκο θα βρεθούν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Εκτιμώντας ότι πρόκειται για «τα βαριά χαρτιά» της Ευρώπης, το Politico εξηγεί ότι ο Στουμπ είναι «ένας από τους αγαπημένους συνομιλητές του Τραμπ. Η ιδέα είναι ότι ο Φινλανδός πρωθυπουργός μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τυχόν εντάσεων μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι και να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συμπεριλάβει την Ευρώπη σε τυχόν περαιτέρω συνομιλίες».

Για τον Ρούτε, σημειώνει ότι «έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τον Τραμπ».

«Η Ευρώπη και η Ουκρανία θεωρούν τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας ως καθοριστική για να διασφαλιστεί ότι ο Τραμπ δεν θα δεχτεί τα αιτήματα του Πούτιν που θεωρούν απαράδεκτα, όπως η παραχώρηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία, το οποίο η Μόσχα έχει καταλάβει μόνο εν μέρει. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας επιθυμούν επίσης να αποφύγουν μια νέα "ενέδρα" σε βάρος του Ζελένσκι»

Ενώ δημοσίως Ευρώπη και Ουκρανία εμφανίστηκαν αισιόδοξες μετά τη συνάντηση στην Αλάσκα, ιδιωτικά οι αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί για την υποδοχή του Πούτιν με κόκκινο χαλί στη Δύση, όπου εξασφάλισε την επίφαση της παγκόσμιας νομιμότητας χωρίς να κάνει τις κινήσεις προς την ειρήνη που επιδιώκουν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ουκρανία.

«Οι ανησυχίες υπήρχαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και η συνάντηση της Παρασκευής δεν βοήθησε πραγματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο και Ρώμη στηρίζουν Ισπανία μετά τις αμερικανικές απειλές για ΝΑΤΟ

Βερολίνο και Ρώμη στήριξαν τη Μαδρίτη μετά τις αμερικανικές πιέσεις για τη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία ξεκαθάρισε πως δεν αμφισβητείται η θέση της Ισπανίας, ενώ η Ιταλία τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι από Κύπρο: Προτεραιότητα η ενέργεια, σημαντικές οι αμυντικές δαπάνες

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο με ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα. Ζήτησε προληπτικά μέτρα για ενεργειακές κρίσεις και εξέφρασε λογική στη συζήτηση για χαλάρωση κανόνων κρατικών ενισχύσεων.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Οι 27 επιθυμούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Επιτροπή θα προετοιμάσει σχέδιο δράσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 42.7, δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αρνήθηκε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στα Στενά Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν και απέρριψε βοήθεια του ΝΑΤΟ, επικρίνοντας τους συμμάχους για αδιαφορία όταν τους χρειάστηκε, αποκαλώντας το ΝΑΤΟ «χάρτινη τίγρη» στο Truth Social.