ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Μαύρες» προβλέψεις από ΔΝΤ για την Τουρκία: Ύφεση 5%, ανεργία 17%

Η τουρκική οικονομία σαρώνεται από την κρίση του κορονοϊού, η χώρα απειλείται με κατάρρευση της λίρας και ανεξέλεγκτη συναλλαγματική κρίση, αλλά ο Ερντογάν επιμένει να αρνείται μια διάσωση από το Ταμείο.

Εφιαλτικές προβλέψεις για βαθιά ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστά που ίσως προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στην Τουρκία διατυπώνει το ΔΝΤ, ενώ η χώρα βρίσκεται μπροστά σε άμεσο κίνδυνο ανεξέλεγκτης συναλλαγματικής κρίσης και ο Ερντογάν αρνείται επίμονα να ζητήσει τη βοήθεια του Ταμείου.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, φέτος η Τουρκία θα περάσει σε βαθιά ύφεση, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 15,5% και η ανεργία στο 17,2%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να φθάσει στο 1,1% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περιέλθει σε δεινή θέση με την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού και καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια για να αποφύγει ένα δάνειο από το ΔΝΤ για να αποφύγει εξωτερική επέμβαση στη διαχείριση της οικονομίας και καθώς η προηγούμενη εμπλοκή του σε διάσωση της Τουρκίας είχε οδηγήσει στην κατάρρευση του πολιτικού συστήματος.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Δευτέρα σε διάγγελμα προς τον λαό, πως η Τουρκία «δεν θα υποκύψει στο πρόγραμμα του ΔΝΤ ή οποιαδήποτε υποχρέωση που θα υπερχρεώσει την χώρα». Η Αγκάτε Ντεμαραίς, επικεφαλής των παγκόσμιων προβλέψεων του Economist Intelligence Unit περιέγραψε την κίνηση Ερντογάν ως «ένα λεονταρισμό που στοχεύει να σώσει το πρόσωπο της χώρας, όμως δεν εντυπωσιάζει τους ξένους επενδυτές».

«Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, επειδή η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε μια μακροοικονομική ευάλωτη θέση πριν το χτύπημα του κορονοϊού» αναφέρει ο Τσαν Σελκούτσι, επικεφαλής των Οικονομικών Ερευνών της Κωνσταντινούπολης στο CNBC, μετά τον 48ωρο αποκλεισμό της Κωνσταντινούπολης και άλλων 30 τουρκικών πόλεων. «Η ανεργία τον Ιανουάριο ήταν ήδη στο 14% και πιθανότατα θα αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων λόγω του κορονοϊού» ανέφερε ο Τσαν Σελκούτσι.

Σε κίνδυνο η τουρκική λίρα

Οι τελευταίες κινήσεις από τον Ερντογάν έχουν τρομάξει τους επενδυτές. Η Τουρκία την Δευτέρα μείωσε από 10% σε 1% των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών το όριο που επιτρέπεται να κάνουν συναλλαγές swaps συναλλάγματος, δηλαδή ουσιαστικά περιόρισε ασφυκτικά τις συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος στο Λονδίνο, στέλνοντας την ισοτιμία της λίρας στη μεγαλύτερη πτώση από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Οι αναλυτές περιμένουν πως η λίρα θα χάσει ακόμα περισσότερο από την αξία της με την ισοτιμία της να φτάνει μέχρι στιγμής στα 6.94 δολάρια.  Χτυπημένη ήδη από την νομισματική κρίση του 2018 και 2019, η λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 14% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος μέχρι σήμερα, πιέζοντας τις εταιρείες που έχουν υποχρεώσεις συναλλάγματος συνολικού ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων (το ένα τρίτο σε βραχυπρόθεσμα δάνεια). Οι αναλυτές της MUFG Bank της Ιαπωνίας προβλέπουν ότι η λίρα θα πέσει άλλο 18% μέσα σε ένα χρόνο, φέρνοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία στο ιστορικό χαμηλό των 8 λιρών ανά δολάριο, σε σύγκριση με 3 λίρες τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν μειωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, εξαιτίας κυρίως της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να πουλήσει δολάρια για να δώσει «φιλί ζωής» στην τουρκική λίρα. Τα αποθέματα συναλλάγματος στην Τουρκία, εξαιρουμένου του χρυσού, ανέρχονται στα 77,4 δισ δολάρια στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΔΝΤ και δεν είναι επαρκή για να καλύψουν τις υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων σε συναλλαγμά για το 2020, που υπολογίζονται στα 170 δισ. δολάρια.

Το Economist Intelligence Unit περιμένει μια πλήρη χρονιά ύφεσης στην Τουρκία, όπου «μεγάλο μέρος του τουριστικού τομέα θα καταρρεύσει και θα πυροδοτήσει πίεση τόσο στο έλλειμμα του ισοζυγίου όσο και στην ήδη εύθραυστη λίρα», κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Ερντογάν αρνείται διάσωση από το ΔΝΤ

Η λίρα επίσης κατέγραψε πτώση μετά την ξεκάθαρη δήλωση του Ερντογάν πως δεν πρόκειται να δεχθεί καμία βοήθεια από το ΔΝΤ, που οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα. «Η Τουρκία δεν έχει τους πόρους που είχε πριν από 10 χρόνια για να ανταπεξέλθει στην οικονομική κατάρρευση που προκαλεί ο κορονοϊός», αναφέρει ο Σελκούκι. «Η Τουρκία θα χρειαστεί όποιους πόρους μπορέσει να βρει».

Η απόρριψη του ΔΝΤ είναι μια πολιτική επιλογή για τον Ερντογάν αναφέρουν πολλοί αναλυτές, όμως είναι οικονομικά επικίνδυνη. «Είναι ανόητο να αποκλείεις συνεργασία με το ΔΝΤ, όταν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αιμορραγεί από ξένο συνάλλαγμα» αναφέρει ο Τίμοθι Ας στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Bluebay Asset Management.

Επιλογές όπως μια πιστωτική γραμμή από την FED είναι αβέβαιες και η επιβολή capital controls θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική σύμφωνα με τους αναλυτές. Χωρίς εξωτερική βοήθεια, με αυξανόμενη ανεργία, υψηλές χρηματοπιστωτικές ανάγκες και μια υγειονομική κρίση, η Τουρκία σύντομα μπορεί να ξεμείνει από επιλογές.

Ο Τίμοθι Ας υπογραμμίζει πως «βάσει του ρυθμού που μειώνεται το αποθεματικό της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ο χρόνος τελειώνει γρήγορα τόσο για την κεντρική τράπεζα, την τουρκική λίρα και τον Ερντογάν σε όρους οικονομικών επιλογών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

H Χαμάς ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για τις δηλώσεις του

«Θεωρούμε πολύτιμη τη στάση του αδελφού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ελευθερία και την απελευθέρωση της γης του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.
Turkey, Tourkia, Elections, Ekloges
ΔΙΕΘΝΗ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης

«Η ημέρα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη και με υψηλή συμμετοχή η οποία δείχνει μια ισχυρή δέσμευση των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες» ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης.