ΓΔ: 2621.65 -2.40% Τζίρος: 331.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:08:38
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την άρνηση βίζας σε Παλαιστίνιους

Η ΕΕ ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφαση να μην δώσουν βίζα σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τις ΗΠΑ να «επανεξετάσουν» την πρόσφατη απόφασή τους να αρνηθούν τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι οποίοι επρόκειτο να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με σχετική δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών, η ΕΕ «ζητά όλοι αυτή η απόφαση να επανεξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο». Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης διπλωματικής έντασης και αναδεικνύει τη διαρκή διαφοροποίηση απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Αντιδράσεις ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε την απόφασή της το προηγούμενο βράδυ, δημιουργώντας αίσθηση στη διεθνή πολιτική σκηνή, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η στάση αυτή των ΗΠΑ έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει πως πρόκειται να στηρίξει επίσημα την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στις εργασίες της φετινής Συνέλευσης.

Η νέα αυτή κίνηση της Ουάσιγκτον, πέραν του άμεσου πολιτικού αντικτύπου, αναμένεται να εντείνει τις συζητήσεις σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και να ασκήσει πίεση στις διατλαντικές σχέσεις, υπό το ανανεωμένο πρίσμα των εξελίξεων γύρω από το παλαιστινιακό ζήτημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηβασιλείου: Καμία λύση για Ουκρανία χωρίς Κίεβο και ΕΕ στον ΟΗΕ

Ο Τ. Χατζηβασιλείου τόνισε στον ΟΗΕ ότι καμία απόφαση για την ειρήνη στην Ουκρανία δεν λαμβάνεται χωρίς Κίεβο και Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την προστασία των αμάχων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι-Μακρόν: Συνάντηση στη Νέα Υόρκη συμφωνήθηκε τηλεφωνικά

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία τους για προσπάθειες τερματισμού του πολέμου.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαθέτει 710 εκατ. ευρώ για πληγέντες από κρίσεις και καταστροφές

Η ΕΕ θα διαθέσει 710 εκατ. ευρώ για να στηρίξει πληγέντες από κρίσεις, φυσικές καταστροφές ή συγκρούσεις, κυρίως στην Αφρική, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπαδοπούλου με υπουργό Επικρατείας Σαουδικής Αραβίας

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ και συζήτησαν για διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα στο πλαίσιο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Γεραπετρίτης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Ανάγκη διεθνούς πλαισίου και εποπτείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε από τη Νέα Υόρκη την ανάγκη διεθνούς πλαισίου και φορέα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τονίζοντας τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της για την ασφάλεια και τη διατήρηση της ειρήνης.