ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
Φώτο; Shutterstock

ΗΠΑ: Ο δείκτης μεταποίησης στο 48,7% τον Αύγουστο, έκτος μήνας ύφεσης

Ο δείκτης ISM ενισχύθηκε στο 48,7% τον Αύγουστο, υψηλότερα των εκτιμήσεων, όμως η μεταποίηση στις ΗΠΑ παραμένει σε συρρίκνωση για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Ο μεταποιητικός τομέας των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει σε τροχιά συρρίκνωσης για έκτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Supply Management (ISM). 

Παρά την παραμονή σε αρνητικό έδαφος, ο δείκτης για τον Αύγουστο κατέγραψε καλύτερη του αναμενομένου επίδοση, φτάνοντας στο 48,7% από 48% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας ελαφρώς την πρόβλεψη του Dow Jones για 48,5%.

Η μέτρηση παραμένει κάτω από το όριο του 50%, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ωστόσο αποτυπώνει μια μικρή βελτίωση της εικόνας.

 Στα επιμέρους στοιχεία, η εργοστασιακή παραγωγή σημείωσε πτώση 3,6 μονάδων και διαμορφώθηκε στο 47,8, επιστρέφοντας σε ζώνη συρρίκνωσης για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες. 

Αντίθετα, ο δείκτης απασχόλησης κινήθηκε ανοδικά, παραμένοντας όμως σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από την πανδημία.

Παρά τις πιέσεις, υπήρξαν και ενδείξεις αισιοδοξίας. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν για πρώτη φορά από την αρχή του 2025, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 4,3 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του περασμένου έτους και φτάνοντας στο 51,4. 

Η εξέλιξη αυτή δίνει ένα θετικό σήμα για τις προοπτικές της μεταποίησης, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έτοιμες να ξαναρχίσουν πόλεμο με Ιράν, λέει ο υπ. Άμυνας Χέγκσεθ

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια αποθέματα όπλων και είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τον πόλεμο κατά του Ιράν, δήλωσε ο Πιτ Χέγκσεθ. Ο Τραμπ θα υπογράψει συμφωνία μόνο αν τηρηθούν οι αμερικανικές «κόκκινες γραμμές» για τα πυρηνικά.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμερικανοί κατέστρεψαν ταχύπλοο με ναρκωτικά, τρεις νεκροί

Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό, σκοτώνοντας τρεις επιβαίνοντες. Από τον Σεπτέμβριο, δεκάδες τέτοια πλήγματα έχουν αφήσει σχεδόν 200 νεκρούς σε Καραϊβική και Ειρηνικό.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Θετικές οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου σε στρατιωτικό επίπεδο

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν ως «παραγωγικές» τις συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Πεντάγωνο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Οι επαφές εστιάζουν σε θέματα ασφαλείας, ενόψει νέας συνάντησης την επόμενη εβδομάδα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπογραφή συμφωνίας με Ιράν μόνο αν τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές

Ο Τραμπ θα υπογράψει συμφωνία με το Ιράν μόνο αν τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» του, δηλαδή η απαγόρευση πυρηνικών όπλων και η παράδοση εμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου μετά από δίωρη σύσκεψη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα παραδώσω τον έλεγχο του Κέντρου Κένεντι μετά την απόφαση δικαστηρίου

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για τη διαχείριση του Κέντρου Κένεντι, μετά από δικαστική απόφαση που ζητά την αφαίρεση του ονόματός του από τον χώρο, λόγω έλλειψης σχετικής έγκρισης του Κογκρέσου.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα καταδικάζει επιθέσεις σε αμάχους και διπλωμάτες στην Ουκρανία

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα καταδίκασε επιθέσεις σε διπλωματικές εγκαταστάσεις και αμάχους στην Ουκρανία, εκφράζοντας ανησυχία και καλώντας τη Ρωσία να σεβαστεί τη Σύμβαση της Βιέννης και την προστασία αμάχων.