ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 άμαχοι νεκροί από ρωσικό χτύπημα στο Γιάροβα

Συγκλονιστικό ρωσικό χτύπημα στο Γιάροβα Ντονέτσκ άφησε 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ο Ζελένσκι μιλά για τρομοκρατία και ζητά άμεση απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Σε μία νέα κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, περισσότεροι από 20 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από ρωσικό χτύπημα στο χωριό Γιάροβα της περιφέρειας Ντονέτσκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Η τραγική επίθεση πραγματοποιήθηκε με εναέριο βομβαρδισμό, πλήττοντας πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της διανομής συντάξεων.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος Ζελένσκι σημείωσε ότι το πλήγμα ήταν «απευθείας στον κόσμο. Απλούς ανθρώπους. Ακριβώς τη στιγμή που δίνονταν οι συντάξεις», τονίζοντας τη σκληρότητα της ενέργειας. 

Παράλληλα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα για άμεση κινητοποίηση: «Ο κόσμος δεν πρέπει να σιωπά. Ο κόσμος δεν πρέπει να μένει άπραγος. Χρειάζεται απάντηση από τις ΗΠΑ. Χρειάζεται απάντηση από την Ευρώπη. Χρειάζεται απάντηση από τη G20».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποιήθηκε βίντεο που μαρτυρά το μέγεθος της καταστροφής, με θύματα να κείτονται στο έδαφος πλάι σε ένα διαλυμένο φορτηγάκι της κρατικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη διανομή των συντάξεων στους αγροτικούς κατοίκους της περιοχής.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαντίμ Φιλάτσκιν επιβεβαίωσε τον τραγικό απολογισμό, αναφέροντας «τουλάχιστον 21 νεκρούς» και αντίστοιχο αριθμό τραυματιών. Ο ίδιος τόνισε πως «δεν πρόκειται για στρατιωτική ενέργεια αλλά για καθαρή τρομοκρατία», περιγράφοντας το χτύπημα ως μία συντονισμένη επίθεση σε άμαχους πληθυσμούς. Αυτή τη στιγμή, διασώστες, γιατροί, αστυνομία και τοπικές αρχές επιχειρούν στο σημείο του βομβαρδισμού.

Το Γιάροβα βρίσκεται λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα από τη μετωπική γραμμή με τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, ο πληθυσμός του ανερχόταν στους 1.800 κατοίκους.

Σε νέα τοποθέτησή του, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε πως «τέτοια ρωσικά πλήγματα δεν πρέπει να μένουν χωρίς την κατάλληλη απάντηση από τον κόσμο» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συνεχίζει να καταστρέφει ζωές, εκμεταλλευόμενη την απουσία νέων ισχυρών κυρώσεων σε διεθνές επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Γεραπετρίτη με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Αντρίι Σιμπίχα

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σιμπίχα πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη. Τόνισε την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και τη στήριξη στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ζελένσκι με εταίρους του Κιέβου στο Παρίσι για ενέργεια

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε συνομιλίες στο Παρίσι με εταίρους από G7, βόρεια Ευρώπη και Βαλτική σχετικά με την ενεργειακή κρίση στην Ουκρανία, έπειτα από μαζικές διακοπές ρεύματος λόγω των ρωσικών επιθέσεων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για εδάφη στη Γενεύη

Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για εδαφικά θέματα στις συνομιλίες της Γενεύης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Μεντίνσκι θα είναι παρών, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία για την επιλογή του.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν 201 τ.χλμ. στη Ζαπορίζια σε 5 μέρες

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε 201 τετρ. χλμ. από Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες, επίδοση που είχε να καταγραφεί από τον Ιούνιο 2023, ενώ η χρήση του Starlink στη ρωσική πλευρά παρουσιάζει προβλήματα, δυσχεραίνοντας τις επικοινωνίες τους.
Ρόμπερτ Φίτσο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Φίτσο κατηγορεί την Ουκρανία για καθυστέρηση πετρελαιαγωγού

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ουκρανία ότι καθυστερεί τη λειτουργία πετρελαιαγωγού για να πιέσει την Ουγγαρία να στηρίξει την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να παραθέσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σε 10 μέρες

Η Ουκρανία εξασφάλισε νέα πακέτα ενεργειακής και στρατιωτικής βοήθειας από Ευρωπαίους συμμάχους ενόψει της τέταρτης επετείου της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.