ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τζρεντριχ Μερτζ στο βήμα
Φώτο: Shutterstock

Μερτς: «Παραβίαση διεθνούς δικαίου» η επίθεση Ισραήλ στο Κατάρ

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «παραβίαση διεθνούς δικαίου» την επίθεση του Ισραήλ στο Κατάρ, ενώ στη Γερμανία αντιδράσεις προκαλεί η ακύρωση εμφάνισης Ισραηλινού μαέστρου στο Βέλγιο.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επέκρινε την επίθεση του Ισραήλ εναντίον στόχων στο Κατάρ ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», απέφυγε ωστόσο να πάρει θέση σχετικά με πιθανές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο καγκελάριος δήλωσε ότι «έλαβε γνώση» των προτάσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά θέλει τώρα «να περιμένει την εσωτερική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στον κυβερνητικό συνασπισμό» του. Η κυρία φον ντερ Λάιεν έχει ανακοινώσει την αναστολή της καταβολής της οικονομικής στήριξης της ΕΕ προς το Ισραήλ.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Βόλφραμ Βάιμερ καταδίκασε σήμερα την ακύρωση της πρόσκλησης του ισραηλινού μαέστρου Λαχάβ Σάνι από μουσικό φεστιβάλ στο Βέλγιο, χαρακτηρίζοντάς την ως «ντροπή για την Ευρώπη». «Με το πρόσχημα της υποτιθέμενης κριτικής σε βάρος του Ισραήλ, υπάρχει εδώ ένα πολιτιστικό μποϋκοτάζ. 

Πρόκειται για καθαρό αντισημιτισμό και επίθεση στα θεμέλια του πολιτισμού μας», δήλωσε ο κ. Βάιμερ, αναφερόμενος στην ακύρωση της εμφάνισης της Ορχήστρας του Μονάχου υπό την διεύθυνση του Λαχάβ Σάνι στο Φεστιβάλ της Φλάνδρας στην Γάνδη και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Οι διοργανωτές επικαλέστηκαν την θέση του αρχιμουσικού ως μαέστρου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ. Τον «αποτροπιασμό» τους εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους τόσο η πόλη του Μονάχου όσο και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν για άμυνα, Ευρώπη και Ισραήλ

Με τιμές υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Μερτς στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε στενότερη αμυντική συνεργασία αλλά διαφώνησαν για το θέμα της Γάζας. Η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με όρους.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πρώιμες συνομιλίες Μερτς - Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή

Οι συνομιλίες Μερτς-Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν στοχεύουν στη μείωση του ρόλου των ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας συνεργασία και ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής ασπίδας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς ζητά ενίσχυση ευρωπαϊκής αυτονομίας και υλοποίηση Mercosur

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ζήτησε άμεση ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτονομίας, προτείνοντας ευρωπαϊκό χρηματιστήριο και εφαρμογή της συμφωνίας Mercosur. Τόνισε την ανάγκη άμυνας και τεχνολογικής ανεξαρτησίας της ΕΕ.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Μερτς ζητά οριστική απόφαση για τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε πως με την απόσυρση των απειλών Τραμπ για δασμούς, έχουν τεθεί τα θεμέλια για συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ. Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες αμφισβητήσεις και προειδοποίησε για ζημιά στις επενδύσεις από περαιτέρω διαμάχες.
Λαρς Κλίνγκμπάιλ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Κλινγκμπάιλ προτείνει Ευρώπη δύο ταχυτήτων με τις 6 ισχυρές

Υπέρ της Ευρώπης «δύο ταχυτήτων» τάχθηκαν οι Μερτς και Κλινγκμπάιλ, τονίζοντας την ανάγκη για ισχυρή, ανεξάρτητη και αυτόνομη Ευρώπη, τόσο σε οικονομικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο, για ουσιαστική διεθνή επιρροή.
Φρίντριχ Μερτζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς δεν θα παραστεί στην υπογραφή χάρτη του "Συμβουλίου Ειρήνης"

Ο καγκελάριος Μερτς δεν θα παραστεί στην τελετή για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ στο Νταβός λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ενώ η Γερμανία παραμένει επιφυλακτική στο εγχείρημα και υποστηρίζει τη σημασία του ΟΗΕ.