ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μπιγκ Μπεν και σημαία

Μαζική πορεία υπό την καθοδήγηση του Τόμι Ρόμπινσον στο Λονδίνο

Ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ σε κοντινή απόσταση έγινε αντιδιαδήλωση από αριστερές παρατάξεις.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα το κεντρικό Λονδίνο, κρατώντας σημαίες της Βρετανίας και της Αγγλίας, συμμετέχοντας σε διαδήλωση που διοργάνωσε ο γνωστός ακροδεξιός ακτιβιστής Τόμι Ρόμπινσον. Η κινητοποίηση συγκέντρωσε έντονη προσοχή, τόσο λόγω του μεγέθους της όσο και της πολιτικής της φόρτισης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα στην πρωτεύουσα, καθώς έχει προηγηθεί προειδοποίηση για πιθανές εντάσεις. Ταυτόχρονα, σε κοντινή περιοχή οργανώθηκε αντιδιαδήλωση από την ομάδα «Stand up to Racism», υπό το σύνθημα «Πορεία κατά του Φασισμού», υπογραμμίζοντας το κλίμα αντιπαράθεσης που επικρατεί.

Μαζικές συγκεντρώσεις και πολιτικά συνθήματα

Το μεσημέρι, πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν νότια του ποταμού Τάμεση, κατευθυνόμενοι προς το Γουέστμινστερ, έδρα του βρετανικού κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της πορείας με τίτλο «Unite the Kingdom». Κρατούσαν βρετανικές και αγγλικές σημαίες, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και εκείνοι που είχαν μαζί τους τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και καπέλα με το σύνθημα MAGA (Make America Great Again), εμπνευσμένο από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τα συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ κυριάρχησαν, ενώ πάνω σε πανό αναγράφονταν φράσεις κατά της μετανάστευσης, όπως «στείλτε τους σπίτι» και «σταματήστε τα πλοιάρια».

Ο ρόλος του Τόμι Ρόμπινσον και οι αμφιλεγόμενες συμπαρατάξεις

Ο Τόμι Ρόμπινσον, το όνομα του οποίου είναι Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, δήλωσε ότι η συγκέντρωση αποτελεί «γιορτή της ελευθερίας του λόγου» και αναμενόταν να τιμήσει τον Αμερικανό συντηρητικό influencer Τσάρλι Κερκ, ο οποίος δολοφονήθηκε πρόσφατα. Μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ρόμπινσον τόνισε: «Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν ήδη γεμίσει τους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου καθώς ενωνόμαστε σαν ένας για τις ελευθερίες μας».

Εκτός από τους θερμούς υποστηρικτές του, στους οποίους συγκαταλέγεται ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, ο Ρόμπινσον αυτοχαρακτηρίζεται ως δημοσιογράφος που αποκαλύπτει τα κακώς κείμενα του κράτους. Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο αντιμεταναστευτικό κόμμα της χώρας, το Reform UK, που τελευταία απολαμβάνει αυξημένη δημοτικότητα, έχει διατηρήσει αποστάσεις από τον Ρόμπινσον λόγω προηγούμενων καταδικών του για διατάραξη δημόσιας τάξης και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Χαρακτηριστικές είναι δηλώσεις διαδηλωτών όπως της Σάντρα Μίτσελ: «Θέλουμε πίσω τη χώρα μας, θέλουμε να επανέλθει η ελευθερία του λόγου», προσθέτοντας πως «Πρέπει να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση» και «Πιστεύουμε στον Τόμι».

Μεταναστευτικό: Στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης

Για την προστασία της δημόσιας τάξης, η αστυνομία του Λονδίνου ανέπτυξε περισσότερους από 1.600 αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων 500 προέρχονται από άλλες περιφέρειες. Το μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας στην Βρετανία, ξεπερνώντας ακόμα και τα οικονομικά προβλήματα. Το φετινό καλοκαίρι έχει σημαδευτεί από σειρά αντι-μεταναστευτικών διαδηλώσεων και επεισοδίων γύρω από ξενοδοχεία όπου φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 28.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια, αναζητώντας καλύτερες προοπτικές στις βρετανικές ακτές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ρεκόρ ζέστης Ιουνίου με 36,4°C και αυξημένα επείγοντα στο Λονδίνο

Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για Ιούνιο σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 36,4°C στο Γιόβιλτον, σύμφωνα με τη Met Office, ενώ αυξήθηκαν και τα επείγοντα περιστατικά στο Λονδίνο λόγω του κύματος καύσωνα.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η αποχώρηση Στάρμερ δεν αλλάζει τη στάση του Λονδίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η παραίτηση του Κιρ Στάρμερ δεν θα αλλάξει τη «εχθρική στάση» του Λονδίνου προς τη Ρωσία, καθώς, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Στάρμερ δεν διαφοροποιήθηκε στη βρετανορωσική πολιτική.
Σιδηροδρομικές γραμμές ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Σύγκρουση τρένων στο Μπέντφορντ της Βρετανίας: Νεκρός και πολλοί τραυματίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες, 11 εκ των οποίων σοβαρά, μετά από σύγκρουση δύο επιβατικών τρένων νότια του Μπέντφορντ, κοντά στο Λονδίνο. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις διάσωσης.
Τρένο εκτροχιασμένο συμβάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύγκρουση δύο τρένων κοντά στο Μπέντφορντ, βόρεια του Λονδίνου

Δύο τρένα της East Midlands Railways συγκρούστηκαν κοντά στο Μπέντφορντ, στα βόρεια του Λονδίνου, με αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών. Το ένα είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης και το δεύτερο έπεσε στο πίσω μέρος του.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Μόσχα συζήτησε με πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ντάουνινγκ Στριτ: Καταγγελία παρέμβασης μετά τις δηλώσεις ΗΠΑ για φοιτητή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ κατήγγειλε τις παρεμβάσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Βανς για τη δολοφονία Νόουακ, τονίζοντας πως τέτοιες δηλώσεις τροφοδοτούν το διχασμό. Η οικογένεια του θύματος δεν επιθυμεί πολιτική εκμετάλλευση.