ΓΔ: 2672.85 -0.50% Τζίρος: 50.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:14:38
Ρωσικό άρμα μάχης
Ρωσικό άρμα μάχης σε εμπορική αμαξοστοιχία, πιθανόν σχετικό με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις στους ρωσικούς σιδηροδρόμους

Πηγή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσε στο AFP ότι το Κίεβο ευθύνεται για τις πρόσφατες επιθέσεις δολιοφθοράς στο ρωσικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Πηγή της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ουκρανικού Στρατού (GUR) επιβεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP την ανάληψη ευθύνης από το Κίεβο για δύο στοχευμένες επιχειρήσεις δολιοφθοράς στο ρωσικό σιδηροδρομικό δίκτυο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων.

Σύμφωνα με δήλωση της ανώνυμης πηγής, η GUR, σε συνεργασία με στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας, πραγματοποίησε το Σάββατο επίθεση στη ρωσική Περιφέρεια Οριόλ, ενώ σημειώθηκε ακόμη μία ενέργεια το πρωί της Κυριακής στην ευρύτερη περιοχή του Λένινγκραντ.

Στόχος το σιδηροδρομικό δίκτυο εντός των ρωσικών συνόρων

Ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Λένινγκραντ, Αλεξάντερ Ντροζντένκο, ανακοίνωσε στο Telegram την εκτροχίαση δύο αμαξοστοιχιών σε διαφορετικές περιοχές, επιβεβαιώνοντας την αναταραχή στο δυτικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας.

Η GUR φέρει ευθύνη για ένα από τα δύο περιστατικά, συγκεκριμένα για έκρηξη στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής σε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Αγία Πετρούπολη με την Πσκοβ. Όπως δήλωσε ο Ντροζντένκο, η έκρηξη οδήγησε σε εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας με 15 άδεια βαγόνια-βυτιοφόρα, δίχως να προκληθούν θύματα. Ωστόσο, η GUR υποστήριξε πως τα βαγόνια «καταστράφηκαν με τα καύσιμα" που μετέφεραν.

Ρωσικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν εικόνες που καταγράφουν εκτροχιασμένα βαγόνια κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών, γεγονός που επιβεβαιώνει το μέγεθος του πλήγματος.

Απώλειες και περαιτέρω επιθέσεις

Στην ίδια περιφέρεια, εκτροχιάστηκε ακόμα ένας συρμός την Κυριακή, κάτι που είχε ως συνέπεια τον θάνατο του μηχανοδηγού, κοντά στον σταθμό Σεμρίνο, στην περιοχή της Γκάτσινα, σύμφωνα με τον Ντροζντένκο.

Παράλληλα, μια ακόμη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε γραμμή της Περιφέρειας Οριόλ, περισσότερα από 800 χλμ. δυτικά, με τις ρωσικές αρχές να ανακοινώνουν ότι έχασαν τη ζωή τους τρεις στρατιωτικοί της ρωσικής εθνοφρουράς.

Η GUR εξήγησε πως οι επιχειρήσεις είχαν στόχο τη διατάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Οριόλ και Κουρσκ, επισημαίνοντας ότι τα θύματα ήταν μέλη ομάδας αποναρκοθέτησης, που κινητοποιήθηκαν όταν εργαζόμενοι του ρωσικού σιδηροδρόμου εντόπισαν αντιαρματικές νάρκες στη γραμμή.

Επαναλαμβανόμενα χτυπήματα και στρατηγική βαρύτητα

Από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, το ρωσικό σιδηροδρομικό δίκτυο έχει πληγεί επανειλημμένα από εκτροχιασμούς, εκρήξεις και πυρκαγιές. Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν τα περισσότερα περιστατικά σε ουκρανική δολιοφθορά.

Το Κίεβο, όποτε αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη, τονίζει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις σιδηροδρομικές γραμμές για τη μεταφορά στρατιωτικών εφοδίων και καυσίμων προς τις δυνάμεις της που πολεμούν στην Ουκρανία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο καθώς σήμανε συναγερμός για ρωσική επίθεση με πυραύλους. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε για μαζική επίθεση, ενώ οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία για στοχευμένες καταστροφές υποδομών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τόνισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν με τα διαθέσιμα αμυντικά μέσα.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο καταδικάζει τη Σεούλ για πιθανές εξαγωγές πετρελαίου στη Ρωσία

Η Ουκρανία ανέφερε ότι παραδόσεις πετρελαίου μέσω Νότιας Κορέας βοήθησαν τη Ρωσία να καλύψει απώλειες στα διυλιστήρια της από ουκρανικές επιθέσεις, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Σεούλ, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική επίθεση με drone στο Λουγκάνσκ: Τέσσερις νεκροί

Τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες μετά από επίθεση ουκρανικών drones στη ρωσοκρατούμενη Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση ή σχόλιο από την Ουκρανία.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ουκρανία έπληξε λεωφορείο σε κατεχόμενη ζώνη, τρεις νεκροί

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση με drone σε μικρό λεωφορείο σε κατεχόμενη περιοχή της Ζαπορίζια, με τρεις νεκρούς -ανάμεσά τους ο οδηγός- και τρεις τραυματίες, σύμφωνα με τις ρωσόφιλες αρχές.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε μεγάλη ουκρανική επίθεση με drones στη Μόσχα

Δύο νεκροί και εννέα τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη Μόσχα, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη καταστήματος στη Λιτβινόβο λόγω πτώσης drone.