ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Στρατιώτης του Πακιστάν
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία μεταξύ Πακιστάν και Σαουδικής Αραβίας με το βλέμμα στην Ινδία

Σαουδική Αραβία και Πακιστάν υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας, ενισχύοντας τη συνεργασία τους και δεσμευόμενοι πως επίθεση σε μία χώρα θα θεωρείται επίθεση και στις δύο.

Η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο, προχώρησαν πρόσφατα στην υπογραφή ενός συμφώνου αμοιβαίας άμυνας, ενισχύοντας αισθητά τους στρατηγικούς δεσμούς τους στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού του Πακιστάν, η συμφωνία αυτή, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «αντικατοπτρίζει την κοινή δέσμευση των δύο χωρών να ενισχύσουν την ασφάλειά τους και να συμβάλουν στην επίτευξη ασφάλειας και ειρήνης στη περιοχή τους και στον κόσμο». Η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει τον κοινό στόχο για διασφάλιση σταθερότητας σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από έντονες γεωπολιτικές αναταράξεις και αστάθεια.

Νέα διάσταση στη στρατιωτική συνεργασία Ριάντ και Ισλαμαμπάντ

Το νέο αυτό σύμφωνο στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ριάντ, ενισχύοντας συγχρόνως τις αποτρεπτικές δυνατότητες των δύο χωρών απέναντι σε κάθε ενδεχόμενη απειλή ή μορφή επιθετικότητας. Όπως διευκρινίζεται στη συμφωνία, οποιαδήποτε επίθεση «εναντίον είτε του Πακιστάν είτε της Σαουδικής Αραβίας θα θεωρείται επίθεση εναντίον και των δύο χωρών», αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο δέσμευσης για συλλογική ασφάλεια.

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω σύσφιξη των γεωστρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με ενδεχόμενες επιδράσεις στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων, καθώς και στη συνολική αρχιτεκτονική ασφαλείας τόσο της Μέσης Ανατολής όσο και της ευρύτερης Ασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν για τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο και στην αποκλιμάκωση εντάσεων στη Μέση Ανατολή, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το SPA.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πακιστάν αναφέρει συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Η κυβέρνηση του Πακιστάν μεσολαβεί μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για αποκλιμάκωση μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τις ιρανικές επιθέσεις, ενώ η σύγκρουση εξαπλώνεται με επίθεση drone σε αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Όρος για πυρηνική συμφωνία με Σ. Αραβία η ένταξη στις Συμφωνίες Αβραάμ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η συμφωνία για ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας με τη Σαουδική Αραβία θα ισχύσει μόνο αν το Ριάντ ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ και δεν περιλαμβάνει εμπλουτισμό πυρηνικού καυσίμου.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Φόβοι για εξοπλιστική κούρσα λόγω πυρηνικής συμφωνίας Σ. Αραβίας

Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για πυρηνικούς αντιδραστήρες με αμερικανική τεχνολογία και εμπλουτισμό ουρανίου προκαλεί ανησυχίες για κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ακόμα.
Ένοπλος Χούθι Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι ανακοινώνουν ναυτικό αποκλεισμό κατά της Σαουδικής Αραβίας

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν άμεσο ναυτικό αποκλεισμό κατά της Σαουδικής Αραβίας, ως απάντηση στην πολιορκία και τον αποκλεισμό που βιώνουν εδώ και 12 χρόνια, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπό τους.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Βαλλιστικός πύραυλος από Υεμένη στόχευε γειτονική χώρα

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι πύραυλος εκτοξεύθηκε από Υεμένη προς άγνωστη χώρα και κατέπεσε κοντά στα σύνορα. Το Ιράν διέψευσε ότι επιτέθηκε, ενώ οι Χούθι δήλωσαν επίθεση στο Ισραήλ.