ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γερμανικό τρένο υψηλής ταχύτητας
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Σχέδιο εξυγίανσης για Σιδηροδρόμους με αντιδράσεις εργαζομένων

Ο υπ. Μεταφορών Π. Σνίντερ και η υποψ. CEO Έβελιν Πάλα παρουσίασαν σχέδιο εξυγίανσης της DB με έμφαση σε ασφάλεια, δρομολόγια και εκσυγχρονισμό. Έντονες αντιδράσεις από το συνδικάτο EVG.

Τους βασικούς στόχους για την εξυγίανση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών Πάτρικ Σνίντερ, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης εμφάνισης της υποψήφιας νέας διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας, Έβελιν Πάλα.

 Ο διορισμός της κυρίας Πάλα, ωστόσο, συναντά έντονες αντιδράσεις από το συνδικάτο των εργαζομένων, το οποίο έχει εκφράσει την πρόθεσή του να καταψηφίσει τόσο την ίδια όσο και τον προτεινόμενο νέο υπεύθυνο του τομέα υποδομών, Ντιρκ Ρομπφ. 

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέτει η νέα ηγεσία του υπουργείου και της εταιρείας περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας και της καθαριότητας στους συρμούς και τους σταθμούς, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο εξάμηνο του 2026. Στόχος είναι να καταγραφούν μετρήσιμα αποτελέσματα εντός του ίδιου έτους. 

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη σημαντική αύξηση της ακρίβειας των δρομολογίων, μεσοπρόθεσμα στο 80% και μακροπρόθεσμα πάνω από 90%, έναντι ποσοστού μικρότερου του 60% σήμερα. 

Προβλέπεται επίσης ο εκσυγχρονισμός της εφαρμογής της DB για ενημέρωση δρομολογίων και έκδοση εισιτηρίων, καθώς και η εντατικοποίηση της συντήρησης στα παλαιά τμήματα του δικτύου. 

Όπως δήλωσε η κυρία Πάλα, «Η ανακαίνιση δεν είναι έργο - εξπρές, αλλά ένας μαραθώνιος». Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα έχουν ήδη αναθεωρηθεί «προς το ρεαλιστικότερο».

Σημαντικές αντιδράσεις καταγράφονται από την πλευρά των εργαζομένων, κυρίως για την επιλογή του Ντιρκ Ρομπφ στη θέση του επικεφαλής της θυγατρικής DB InfraGo, που έχει την ευθύνη για τις σιδηροδρομικές υποδομές. Το συνδικάτο εργαζομένων (EVG) εκτιμά ότι ο κ. Ρομπφ, ως πρώην επικεφαλής του σιδηροδρομικού δικτύου, φέρει ευθύνη για την υφιστάμενη κατάσταση του οργανισμού. 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του συνδικάτου, Μάρτιν Μπούρκερτ, «Κατά την διάρκεια της θητείας του, η κατάσταση επιδεινωνόταν διαρκώς, επειδή επενδύονταν πολύ λίγα χρήματα για την συντήρηση των υποδομών. Η εμμονή του με την λιτότητα ευθύνεται εν μέρει για την τρέχουσα κατάσταση. Κάθε επιβάτης εξακολουθεί να αισθάνεται της επιπτώσεις της κακής του επίδοσης», υπογραμμίζοντας την πρόθεση της EVG να καταψηφίσει τη νέα ηγεσία που προτείνει το υπουργείο Μεταφορών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης σταθμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία ΕΕ για ενιαία ασφάλεια στους σιδηροδρόμους με πρωτοβουλία Κυρανάκη

Στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ στη Λευκωσία, συζητήθηκε η ανάγκη για απλούστερες διαδικασίες πιστοποίησης σιδηροδρομικών συστημάτων όπως το ERTMS, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κ. Κυρανάκη.
αντλία καυσίμων αυτοκινήτου
ΔΙΕΘΝΗ

Οι υψηλές τιμές καυσίμων μειώνουν τη χρήση ΙΧ στη Γερμανία

Η άνοδος στις τιμές καυσίμων οδηγεί το 31% των οδηγών να μειώσει τη χρήση του ΙΧ, κατά κύριο λόγο όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα. Πολλοί επιλέγουν ποδήλατο, πεζοπορία ή μέσα μεταφοράς, ενώ λίγοι μοιράζονται το αυτοκίνητο.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Lufthansa βάζει άμεσο λουκέτο στη CityLine στη Γερμανία

Η Lufthansa διακόπτει άμεσα τη θυγατρική CityLine λόγω αυξημένων τιμών καυσίμων και απεργιών, τερματίζοντας πρόωρα τη λειτουργία 27 αεροσκαφών. Παράλληλα, περιορίζει χωρητικότητα και ενισχύει τη θυγατρική Discover με νέα A350.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Η γερμανική κυβέρνηση μειώνει τον φόρο στα καύσιμα

Η κυβέρνηση μειώνει το φόρο στα καύσιμα κατά 17 σεντς/λίτρο για δύο μήνες λόγω ανατιμήσεων, ενώ οι εργοδότες θα μπορούν να δώσουν αφορολόγητο μπόνους 1.000 ευρώ το 2026. Αύξηση του φόρου καπνού προβλέπεται από φέτος.