ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γερμανικό τρένο υψηλής ταχύτητας
Ένα σύγχρονο γερμανικό τρένο υψηλής ταχύτητας αναχωρεί από σταθμό σιδηροδρόμων.

Γερμανία: Σχέδιο εξυγίανσης για Σιδηροδρόμους με αντιδράσεις εργαζομένων

Ο υπ. Μεταφορών Π. Σνίντερ και η υποψ. CEO Έβελιν Πάλα παρουσίασαν σχέδιο εξυγίανσης της DB με έμφαση σε ασφάλεια, δρομολόγια και εκσυγχρονισμό. Έντονες αντιδράσεις από το συνδικάτο EVG.

Τους βασικούς στόχους για την εξυγίανση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών Πάτρικ Σνίντερ, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης εμφάνισης της υποψήφιας νέας διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας, Έβελιν Πάλα.

 Ο διορισμός της κυρίας Πάλα, ωστόσο, συναντά έντονες αντιδράσεις από το συνδικάτο των εργαζομένων, το οποίο έχει εκφράσει την πρόθεσή του να καταψηφίσει τόσο την ίδια όσο και τον προτεινόμενο νέο υπεύθυνο του τομέα υποδομών, Ντιρκ Ρομπφ. 

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέτει η νέα ηγεσία του υπουργείου και της εταιρείας περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας και της καθαριότητας στους συρμούς και τους σταθμούς, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο εξάμηνο του 2026. Στόχος είναι να καταγραφούν μετρήσιμα αποτελέσματα εντός του ίδιου έτους. 

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη σημαντική αύξηση της ακρίβειας των δρομολογίων, μεσοπρόθεσμα στο 80% και μακροπρόθεσμα πάνω από 90%, έναντι ποσοστού μικρότερου του 60% σήμερα. 

Προβλέπεται επίσης ο εκσυγχρονισμός της εφαρμογής της DB για ενημέρωση δρομολογίων και έκδοση εισιτηρίων, καθώς και η εντατικοποίηση της συντήρησης στα παλαιά τμήματα του δικτύου. 

Όπως δήλωσε η κυρία Πάλα, «Η ανακαίνιση δεν είναι έργο - εξπρές, αλλά ένας μαραθώνιος». Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα έχουν ήδη αναθεωρηθεί «προς το ρεαλιστικότερο».

Σημαντικές αντιδράσεις καταγράφονται από την πλευρά των εργαζομένων, κυρίως για την επιλογή του Ντιρκ Ρομπφ στη θέση του επικεφαλής της θυγατρικής DB InfraGo, που έχει την ευθύνη για τις σιδηροδρομικές υποδομές. Το συνδικάτο εργαζομένων (EVG) εκτιμά ότι ο κ. Ρομπφ, ως πρώην επικεφαλής του σιδηροδρομικού δικτύου, φέρει ευθύνη για την υφιστάμενη κατάσταση του οργανισμού. 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του συνδικάτου, Μάρτιν Μπούρκερτ, «Κατά την διάρκεια της θητείας του, η κατάσταση επιδεινωνόταν διαρκώς, επειδή επενδύονταν πολύ λίγα χρήματα για την συντήρηση των υποδομών. Η εμμονή του με την λιτότητα ευθύνεται εν μέρει για την τρέχουσα κατάσταση. Κάθε επιβάτης εξακολουθεί να αισθάνεται της επιπτώσεις της κακής του επίδοσης», υπογραμμίζοντας την πρόθεση της EVG να καταψηφίσει τη νέα ηγεσία που προτείνει το υπουργείο Μεταφορών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό τρένο υψηλής ταχύτητας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νέα συλλογική σύμβαση στους Σιδηροδρόμους, συνεχιζόμενη απεργία ΜΜΜ

Σε συμφωνία για νέα συλλογική σύμβαση κατέληξαν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι με τους εργαζόμενους, αποτρέποντας απεργίες. Παράλληλα, 48ωρη απεργία της Ver.di παραλύει τοπικά μέσα μεταφοράς σε μεγάλες πόλεις, με σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Δολιοφθορά στην τηλεδιοίκηση της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Ο αν. υπουργός Μεταφορών κατήγγειλε δολιοφθορά στην τηλεδιοίκηση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη, με κομμένα καλώδια κοντά στο Πλατύ Ημαθίας, δύο μέρες πριν την επέτειο Τεμπών, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια επικίνδυνη και στοχευμένη.
Προαστιακός σιδηρόδρομος τρένο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Railway.gov.gr: Ψηφιακή παρακολούθηση των τρένων με ελληνική τεχνολογία

Το νέο σύστημα ψηφιακής εποπτείας, που στηρίζεται στους δορυφόρους της Starlink, θα έχει εγκατασταθεί πλήρως ως το τέλος Απριλίου. Σε πλήρη ανάπτυξη το φθινόπωρο, που θα αυξηθούν τα δρομολόγια στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη με 8 ζεύγη τρένων.
διαμαρτυρία ταξί αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα άκρα η σύγκρουση ταξί - κυβέρνησης, φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι

Με κινητοποιήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου προειδοποιούν οι ταξιτζήδες. Στα άκρα η κόντρα Κυρανάκη-Λυμπερόπουλος για την «εξίσωση» ταξί – ΙΧ με οδηγό. Αντιδρά και η Freenow στις διατάξεις.
Άδειο αεροπλάνο καμπίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Lufthansa: Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων λόγω απεργίας πιλότων και πληρωμάτων

Η απεργία πιλότων και πληρώματος της Lufthansa προκαλεί ακυρώσεις άνω των 460 πτήσεων στη Γερμανία, επηρεάζοντας 69.000 επιβάτες. Τα συνδικάτα ζητούν βελτιώσεις σε συντάξεις και διασφάλιση θέσεων εργασίας.