ΓΔ: 2065.36 0.11% Τζίρος: 228.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εγκέφαλος με βιοφυτικές δομές
Εικαστική απεικόνιση εγκεφάλου με βιοφυτικά στοιχεία για το Ερρίκος Ντυνάν.

Βρετανία: Γενετική θεραπεία φρενάρει κατά 75% τη νόσο Χάντινγκτον

Βρετανοί ερευνητές πέτυχαν για πρώτη φορά να επιβραδύνουν την εξέλιξη της χορείας του Χάντινγκτον έως και 75% σε διάστημα 36 μηνών, χάρη σε νέα γενετική θεραπεία που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε 29 ασθενείς.

Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της χορείας του Χάντινγκτον, καθώς για πρώτη φορά κατάφεραν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς, μέσω μιας πρωτοποριακής γενετικής θεραπείας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας UniQure.

Η χορεία του Χάντινγκτον αποτελεί μια σπάνια, κληρονομική νευροεκφυλιστική ασθένεια που προκαλείται από γονιδιακή μετάλλαξη. Η πάθηση οδηγεί σταδιακά τους ασθενείς σε πλήρη απώλεια αυτονομίας και τελικά στο θάνατο.

Στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής από το University College London (UCL), το Huntington's Disease Centre και την UniQure, η εξέλιξη της νόσου επιβραδύνθηκε κατά 75% σε διάστημα 36 μηνών, στους 29 ασθενείς που έλαβαν τη νέα θεραπεία, συγκριτικά με όσους δεν την έλαβαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών, περίπου 8.000 άτομα στη Βρετανία και 6.000 στη Γαλλία πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Η γενετική θεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση νέων «γονιδιακών οδηγιών» στα κύτταρα του ραβδωτού σώματος του εγκεφάλου, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη χορεία του Χάντινγκτον. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μία δόση της θεραπείας AMT-130 αρκεί, όπως προέκυψε από τις φάσεις 1 και 2 της κλινικής δοκιμής.

Η καθηγήτρια Σάρα Ταμπρίζι, επιστημονική σύμβουλος της δοκιμής, δήλωσε πως η θεραπεία «δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να διατηρήσουν τη λειτουργικότητά τους, να παραμείνουν στην εργασία τους για μεγαλύτερο διάστημα και να επιβραδύνει σημαντικά την πρόοδο της νόσου», χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα «πρωτοφανή».

Η Ζόσια Μιντζιμπρόντσκα, καθηγήτρια Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, τόνισε ότι πρόκειται για μια «μεγάλη και πολλά υποσχόμενη πρόοδο», επισημαίνοντας ωστόσο πως απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παρενέργειες ή μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα.

Η UniQure σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις αρχές του 2026 για ταχεία έγκριση του φαρμάκου, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχα αιτήματα προς τις βρετανικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Εφικτή συμφωνία για το Ιράν, απομένουν λίγες ώρες

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι μια συμφωνία με το Ιράν για την αναβολή των κυρώσεων είναι ακόμα δυνατή, αλλά απομένουν λίγες ώρες. Τόνισε πως απαιτείται απόλυτη διαφάνεια και συνεργασία της Τεχεράνης για τα πυρηνικά.