ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πινακίδα στην Τεχεράνη
Αφίσα πυραύλων σε πολυσύχναστο δρόμο της Τεχεράνης απεικονίζει την ισχύ του Ιράν.

Ιράν: Η Τεχεράνη απορρίπτει νέες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν απέρριψε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό, τονίζοντας πως δεν θα δεχτεί συνομιλίες που φέρνουν νέα προβλήματα, μετά την επαναφορά κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, απέρριψε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, οι οποίες, όπως τόνισε, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «νέα προβλήματα» στη χώρα. Η δήλωσή του ήρθε μετά την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Πάντα δηλώνουμε την προθυμία μας να συμμετάσχουμε σε έναν λογικό, δίκαιο και ισότιμο διάλογο που θα βασίζεται σε σαφή κριτήρια, αλλά δεν θα δεχτούμε ποτέ διαπραγματεύσεις που θα μας προκαλούσαν νέα προβλήματα και δυσκολίες», ανέφερε ο Πεζεσκιάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Η Τεχεράνη καταδίκασε νωρίτερα σήμερα την επαναφορά των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, δέκα χρόνια μετά την άρση τους. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε εν μέσω διαφωνιών με τις δυτικές χώρες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων και οικονομικά μέτρα και τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Παράλληλα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί το τέλος της διπλωματίας.

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί διαχρονική πηγή έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση. Οι δυτικές χώρες, μαζί με το Ισραήλ, εκφράζουν ανησυχίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας, κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά, επιμένοντας στο δικαίωμά του για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΟΗΕ για απειλές στρατιωτικών πλήγματων κατά του Ιράν

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ κατέκρινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις στρατιωτικές απειλές κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι επιδεινώνουν την κρίση. Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος μετρούν χιλιάδες νεκρούς και συλλήψεις, σύμφωνα με ΜΚΟ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε πιθανή ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν ως «το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί», ενώ τόνισε τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και την ανάγκη σθεναρής στάσης απέναντι στην Τεχεράνη.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο φόβος θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και τόνισε πως ο φόβος είναι μερικές φορές απαραίτητος για ειρηνική επίλυση. Ανακοίνωσε επίσης αποστολή δεύτερου αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ στέλνουν νέο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο – Εκκλήσεις για διαδηλώσεις στο Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την άμεση αποστολή αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή, απειλώντας το Ιράν με συνέπειες αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο γιος του σάχη ζήτησε νέα κινητοποίηση μετά την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρωθυπουργός: Επιφυλακτικός για τη στάση Τραμπ προς Ιράν

Ο Νετανιάχου ελπίζει ότι οι ενέργειες του Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε «καλή συμφωνία» με το Ιράν, διατηρώντας επιφυλάξεις. Τονίζει πως η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος και τον περιορισμό της στήριξης σε ένοπλες ομάδες.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: «Όχι στρατιωτική κλιμάκωση» μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στο Ομάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για κίνδυνο σοβαρής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και χαιρετίζει νέες συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, ζητώντας «ευκαιρία στη διπλωματία» και πλήρη συνεργασία της Τεχεράνης με τον ΔΟΑΕ.