ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:30:47
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη

Ο Μαξίμ Μπουτκέβιτς τιμήθηκε με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ

Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Μαξίμ Μπουτκέβιτς τιμήθηκε με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την απελευθέρωσή του από ρωσική αιχμαλωσία το 2024.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Ουκρανό δημοσιογράφο Μαξίμ Μπουτκέβιτς, ο οποίος απελευθερώθηκε το 2024 ύστερα από σύλληψή του από ρωσικές δυνάμεις.

Το βραβείο, που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της Τσεχίας, απονέμεται από το 2013 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ). Ο θεσμός αυτός συνενώνει 46 χώρες και αποτελεί θεματοφύλακα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Ο Μαξίμ Μπουτκέβιτς, αφού κατατάχθηκε εθελοντικά στις ουκρανικές δυνάμεις μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης από τις ρωσικές δυνάμεις. Αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2024 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Είναι ιδρυτής του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού Hromadske Radio και συνιδρυτής του κέντρου υπεράσπισης των ελευθεριών Zmina.

Υποψήφιοι για το βραβείο ήταν επίσης δύο δημοσιογράφοι που τελούν υπό κράτηση: η Γεωργιανή Μζία Αμαγκλομπέλι και ο Αζέρος Ουλβί Χασανλί.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε ότι «οι τελευταίοι μήνες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους δημοσιογράφους». Όπως επεσήμανε, στις αρχές του έτους 171 δημοσιογράφοι κρατούνταν στην Ευρώπη, ανάμεσά τους τουλάχιστον 26 Ουκρανοί που βρίσκονταν στη Ρωσία ή σε κατεχόμενα από τη Μόσχα ουκρανικά εδάφη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο καθώς σήμανε συναγερμός για ρωσική επίθεση με πυραύλους. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε για μαζική επίθεση, ενώ οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία για στοχευμένες καταστροφές υποδομών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τόνισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν με τα διαθέσιμα αμυντικά μέσα.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο καταδικάζει τη Σεούλ για πιθανές εξαγωγές πετρελαίου στη Ρωσία

Η Ουκρανία ανέφερε ότι παραδόσεις πετρελαίου μέσω Νότιας Κορέας βοήθησαν τη Ρωσία να καλύψει απώλειες στα διυλιστήρια της από ουκρανικές επιθέσεις, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Σεούλ, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική επίθεση με drone στο Λουγκάνσκ: Τέσσερις νεκροί

Τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες μετά από επίθεση ουκρανικών drones στη ρωσοκρατούμενη Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση ή σχόλιο από την Ουκρανία.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ουκρανία έπληξε λεωφορείο σε κατεχόμενη ζώνη, τρεις νεκροί

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση με drone σε μικρό λεωφορείο σε κατεχόμενη περιοχή της Ζαπορίζια, με τρεις νεκρούς -ανάμεσά τους ο οδηγός- και τρεις τραυματίες, σύμφωνα με τις ρωσόφιλες αρχές.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε μεγάλη ουκρανική επίθεση με drones στη Μόσχα

Δύο νεκροί και εννέα τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη Μόσχα, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη καταστήματος στη Λιτβινόβο λόγω πτώσης drone.