Φώτο: Shutterstock

Μέρκελ: Η Γερμανία είναι έτοιμη να αυξήσει τη συνεισφορά της

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως τώρα θα πρέπει η Κομισιόν να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης και ανέφερε πως ένα πρόγραμμα ανάκαμψης είναι και προς το γερμανικό συμφέρον.

Την διάθεση της Γερμανίας να αυξήσει την συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης για την οικονομία μετά την κρίση του κορονοϊού ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που παραδέχθηκε οτι υπήρξε μια συναντίληψη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αν και δεν βρίσκονταν όλοι σε όλα τα σημεία της ίδιας άποψης.

Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως η δημιουργία του ταμείου ανασυγκρότησης «σημαίνει ασφαλώς ότι η Γερμανία θα πρέπει να υπολογίζει μεγαλύτερη συνεισφορά για τον επόμενο προϋπολογισμό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι «αυτό είναι σωστό και καλό, καθώς τα κράτη - μέλη δεν επλήγησαν όλα με τον ίδιο τρόπο από την πανδημία». Σημείωσε ακόμη ότι τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική αυτού του ταμείου, αλλά και ότι ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι και προς το γερμανικό συμφέρον. «Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να μάθουμε από την πανδημία. Και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες επενδύσεις π.χ. στην προστασία του κλίματος και στην ψηφιοποίηση», δήλωσε.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση του κορονοϊού είναι και προς το γερμανικό συμφέρον», επανέλαβε ωστόσο και την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγων, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται να κοινοτικοποιήσουμε, όπως λέμε, τα χρέη». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξε αντιπαράθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες είχαν ζητήσει την έκδοση «κορονο-ομολόγων», η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι επρόκειτο για μια «πάρα πολύ φιλική συζήτηση, κατά την οποία βέβαια ο καθένας παρουσίασε τις απόψεις του» και τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει περιγραφές για «πολεμικό» κλίμα ή «σύγκρουση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ακόμη ο συντονισμός των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τον βαθμό που θα καταστεί εφικτός ο θερινός τουρισμός για το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των χωρών όπως η Ελλάδα και η Αυστρία, των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Verolino-Diaskepsi Livyi-Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ των corona bonds το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, που πρόσκειται στους εργοδότες, η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε αυτές τις συνθήκες είναι επικίνδυνη και θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των χωρών που πλήττονται
ΔΙΕΘΝΗ

Tην δεξαμεθαζόνη για σοβαρά ασθενείς συστήνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων

Να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν παρατηρήθηκε καμία μείωση του κινδύνου θανάτου στους ασθενείς που δεν λάμβαναν οξυγόνο. Ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.