ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πορεία διαμαρτυρίας Αθήνα
Πορεία διαμαρτυρίας υπέρ Παλαιστίνης στο κέντρο της Αθήνας με σημαίες και πανό.

Διαμαρτυρία ΕΕΔΥΕ στην ισραηλινή πρεσβεία για την επίθεση σε στολίσκο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ πραγματοποίησαν Επιτροπές για την Ειρήνη, με αίτημα την απελευθέρωση μελών του στολίσκου "Global Sumud Flotilla" και καταδίκη της επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων.

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και Επιτροπών Ειρήνης. Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν την επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον στολίσκο "Global Sumud Flotilla" και απαίτησαν την απελευθέρωση των μελών της αποστολής, καθώς και την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το πανό της διαμαρτυρίας ανέφερε "Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Καμία συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ", ενώ ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της ελευθερίας της Παλαιστίνης. Παρόντες ήταν επίσης συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία και την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΕΔΥΕ καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραηλινού στρατού, χαρακτηρίζοντάς τες ως "πειρατικού τύπου ρεσάλτο" και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επισημάνθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει ευθύνες, καθώς δεν προστάτευσε επαρκώς το πλήρωμα του στολίσκου και επιχείρησε με διπλωματικές κινήσεις να αλλάξει τον προορισμό του στόλου αλληλεγγύης, ώστε να μην φτάσει στη Γάζα.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η στάση της κυβέρνησης ευνοεί τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αναφέρεται και στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα ως «καλά επεξεργασμένο σχέδιο για την ειρήνη».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και σε άμεση διακοπή κάθε μορφής πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ. Παράλληλα, ζητεί την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη Γάζα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο της Γάζας με πέντε νεκρούς

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο-καταφύγιο στη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις καταγγελίες θυμάτων και δηλώνει πως δεν στοχεύει αμάχους.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Άνδρας εκτελέστηκε στην Τεχεράνη για κατασκοπεία υπέρ Ισραήλ

Στο Ιράν εκτελέστηκε 27χρονος φοιτητής, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ και σχέσεις με την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με ανθρωπιστική οργάνωση, η καταδίκη του βασίστηκε σε ομολογίες που πάρθηκαν με βασανιστήρια.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη κυρώσεων ΗΠΑ εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε δύο δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου λόγω των ερευνών για το Ισραήλ, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση των αντιποίνων κατά διεθνών θεσμών.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Ελπίδα για τέλος παραβιάσεων μέσω συνομιλιών στη Φλόριντα

Η Χαμάς ελπίζει ότι οι σημερινές συνομιλίες στη Φλόριντα θα οδηγήσουν στον τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων στη Γάζα, όπου ισχύει εύθραυστη εκεχειρία. Συμμετέχουν ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Ελπίδες για τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων από τις συνομιλίες

Η Χαμάς δήλωσε ότι ελπίζει οι συνομιλίες που ξεκινούν στη Φλόριντα με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας να οδηγήσουν σε τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων και σε σταθεροποίηση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατεστραμμένο κτίριο Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας για το μέλλον της Γάζας

Συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας πραγματοποιείται στη Φλόριντα για τα επόμενα βήματα στη Γάζα, ενώ αναμένεται και επαφή Τραμπ–Νετανιάχου εν μέσω εύθραυστης εκεχειρίας.