ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Ο Μερτς προειδοποιεί για ρωσικά drones και εξετάζει υποχρεωτική θητεία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από τη Χαμάς να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ και να απελευθερώσει ομήρους, διαβεβαιώνοντας πως η Γερμανία θα στηρίξει την ανοικοδόμηση της Γάζας. Υποπτεύεται ρωσική ανάμειξη σε περιστατικά με drones.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τη Χαμάς να εφαρμόσει το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Γερμανία θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της περιοχής και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Μερτς υπογράμμισε ότι στη Γάζα εξακολουθούν να διαμένουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ παλαιότερα ήταν δύο εκατομμύρια. Τόνισε ότι η Γερμανία, σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θα στηρίξει τη διαδικασία μετάβασης στη νέα φάση για την περιοχή.

Ο καγκελάριος κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχτεί το ειρηνευτικό σχέδιο, σημειώνοντας ότι η οργάνωση έχει ηττηθεί στρατιωτικά και δεν διαθέτει πλέον στρατιωτικές δυνατότητες. Επισήμανε πως η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων είναι καθοριστική για την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός της ηγεσίας της Χαμάς θα επικρατήσουν δυνάμεις που επιθυμούν συνεργασία με το Ισραήλ.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά με drones, ο καγκελάριος εκτίμησε πως υπεύθυνη είναι η Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τα ως σοβαρή απειλή για την ασφάλεια. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ έκανε λόγο για "προσπάθειες κατασκοπείας" και "αναστάτωσης του πληθυσμού". Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Ο καγκελάριος επεσήμανε επίσης ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως 80.000 στρατιώτες ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ακόμα και για τις γυναίκες, επισημαίνοντας ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Μερτς τάσσεται υπέρ της εθελοντικής θητείας, αλλά εκτίμησε πως ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 80.000 νεοσύλλεκτων.

Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Bundestag νέο νομοσχέδιο του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD), το οποίο διατηρεί το καθεστώς της εθελοντικής θητείας. Ωστόσο, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ασκεί κριτική επειδή το νομοσχέδιο δεν καθορίζει σαφώς τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η εθελοντική θητεία θα μπορούσε να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο επικρίνει τον Μερτς για τις εγγυήσεις στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο επέκρινε δηλώσεις του Μερτς για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν γίνεται χωρίς τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σε αδιέξοδο και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη διαδικασία.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οφέλη στην ασφάλεια και οικονομία από τη συμφωνία για 12 υποβρύχια

Ο καγκελάριος Μερτς χαρακτήρισε «καλά νέα» για τη Γερμανία τη συμφωνία αγοράς υποβρυχίων από τον Καναδά, τονίζοντας τη σημασία της για την ασφάλεια, την οικονομία και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με ΝΑΤΟ και εταίρους.
Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μερτς με τον Ζελένσκι ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν τις ρωσικές επιδρομές ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα εξεταστεί στρατιωτική βοήθεια 70 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Παράθυρο διπλωματίας για Ουκρανία βλέπει ο καγκελάριος Μερτς

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε πως ανοίγει σταδιακά «παράθυρο διπλωματίας» για την Ουκρανία, ενώ η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να κερδίσει στρατιωτικά. Χαιρέτισε συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και τόνισε τη σημασία ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κατηγορεί Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για υποστήριξη του Κιέβου με όπλα

ωΤο Κρεμλίνο κατηγορεί τους ηγέτες Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας ότι συζητούν την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν το Κίεβο με όπλα, ενώ οι ίδιοι δηλώνουν υπέρ των συνομιλιών Ζελένσκι-Πούτιν για κατάπαυση πυρός.