ΓΔ: 2056.39 1.02% Τζίρος: 208.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού κινούνται σε δρόμο με ερείπια στη Γάζα κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής.

Ελβετοί ακτιβιστές καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο Ισραήλ

Εννέα μέλη του στολίσκου αλληλεγγύης προς τη Γάζα επέστρεψαν στην Ελβετία, καταγγέλλοντας απάνθρωπη μεταχείριση κατά την κράτησή τους στο Ισραήλ. Το ισραηλινό ΥΠΕΞ απορρίπτει τις κατηγορίες ως ψευδείς.

Στην Ελβετία επέστρεψαν εννέα μέλη του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μετά την απέλασή τους από το Ισραήλ. Σύμφωνα με την ομάδα Waves of Freedom που τους εκπροσωπεί, ορισμένοι από αυτούς καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε ισραηλινό κέντρο κράτησης.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί περί κακομεταχείρισης είναι «ψευδέστατοι». Επισημαίνει ακόμη ότι τα νόμιμα δικαιώματα των ακτιβιστών «υποστηρίζονται πλήρως», δεν ασκήθηκε φυσική βία και όλοι είχαν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και τουαλέτα.

Στον στολίσκο συμμετείχαν 19 Ελβετοί υπήκοοι, ανάμεσά τους και ο πρώην δήμαρχος της Γενεύης Ρεμί Παγκανί. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκοψαν τον στολίσκο στη θάλασσα, μεταφέροντας τους επιβάτες σε κέντρο κράτησης στη Νεγκέβ, όπως αναφέρει η Waves of Freedom.

Ακτιβιστές περιγράφουν συνθήκες στέρησης ύπνου, έλλειψης νερού και φαγητού, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως υπέστησαν χτυπήματα και εγκλεισμό σε κελί. Η ομάδα εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τους δέκα Ελβετούς που παραμένουν υπό κράτηση.

Η ελβετική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ επισκέφθηκε τους κρατούμενους για να προσφέρει προξενική προστασία, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε σχετικά καλή υγεία και καταβάλλονται προσπάθειες για την ταχεία επιστροφή τους. Παράλληλα, η Waves of Freedom σημειώνει ότι κάποιοι ξεκίνησαν απεργία πείνας.

Εκατοντάδες ακόμη ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, τέθηκαν υπό κράτηση στην προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, 28 Ισπανοί ακτιβιστές που εξακολουθούν να κρατούνται στο Ισραήλ αναμένεται να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στην Ισπανία. Χθες επέστρεψαν ήδη 21 συμπατριώτες τους, ενώ οι αρχές εργάζονται για την άμεση επιστροφή όλων των Ισπανών πολιτών στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Καταγγέλλει «επικίνδυνη κλιμάκωση» μετά τον βομβαρδισμό στη Γάζα

Το Κατάρ καταδίκασε τα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, προειδοποιώντας πως απειλούν την εύθραυστη εκεχειρία και χαρακτηρίζοντάς τα επικίνδυνη κλιμάκωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα: Τέσσερις νεκροί, λένε τοπικές πηγές

Τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους ένα βρέφος, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται, ενώ καταγράφονται δεκάδες νεκροί και τραυματίες στην περιοχή Χαν Γιούνις.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα: Τρεις νεκροί σύμφωνα με τις αρχές

Τρεις νεκροί και 15 τραυματίες ανακοινώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται παρά την εκεχειρία. Τα αεροπορικά πλήγματα σταμάτησαν, αλλά συνεχίζονται τα πυρά πυροβολικού.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Το Ισραήλ απειλεί την εκεχειρία με επικίνδυνη κλιμάκωση

Η Χαμάς καταγγέλλει νέα κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, απορρίπτει τις δικαιολογίες των IDF για τα πλήγματα και καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να σεβαστεί την εκεχειρία.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Θετική η στάση Νετανιάχου στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα μετά την απόφαση ΟΗΕ

Το γραφείο Νετανιάχου χαιρέτισε το σχέδιο Τραμπ ως δρόμο προς «ειρήνη και ευημερία», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για τη Γάζα και προστασία των πολιτών.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Θετική η υιοθέτηση του σχεδίου Τραμπ από το ΣΑ του ΟΗΕ για Γάζα

Το γραφείο του Νετανιάχου χαιρετίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, εκφράζοντας πίστη ότι θα φέρει ειρήνη μέσω αποστρατιωτικοποίησης. Καλεί γείτονες να στηρίξουν την απομάκρυνση της Χαμάς και την αποκατάσταση σχέσεων.