ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ

Ρωσία: «Εξαντλήθηκε» η δυναμική ειρήνης μετά τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως η δυναμική για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στην Αλάσκα έχει εξαντληθεί, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί πλέον πιο σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα.

Η δυναμική για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που είχε δημιουργηθεί μετά τη συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα, φαίνεται να έχει εξασθενήσει σημαντικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου. Η αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου έναντι της Μόσχας θεωρείται καθοριστική για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Άνκορατζ της Αλάσκας στις 15 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τον τερματισμό της πιο φονικής χερσαίας σύρραξης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος στο παρελθόν είχε ζητήσει από το Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για την επίτευξη ειρήνης, έχει πρόσφατα εκφράσει απογοήτευση από τον Ρώσο ομόλογό του και έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία «χάρτινη τίγρη».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, αρμόδιος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον έλεγχο των όπλων, επέρριψε ευθύνες στις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία, κατηγορώντας τις ότι τορπίλισαν τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Όπως δήλωσε ο Ριαμπκόφ σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, «η ισχυρή δυναμική που δημιουργήθηκε στο Άνκορατζ υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των προσπαθειών αντιπάλων και υποστηρικτών του πολέμου». Επισήμανε επίσης ότι αυτό είναι αποτέλεσμα «καταστροφικών ενεργειών, κυρίως των Ευρωπαίων».

Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να προσεγγίσει τη Μόσχα, με στόχο την εξεύρεση διέξοδου στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν σημείωσαν πρόοδο, καθώς η Ρωσία επιμένει στην προσάρτηση ουκρανικών επαρχιών, αίτημα που η Ουκρανία απορρίπτει κατηγορηματικά.

Παράλληλα, ο Ριαμπκόφ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία θα σηματοδοτήσει αλλαγή στην ποιότητα της κατάστασης, καλώντας τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο αυτό «με λογικό και υπεύθυνο τρόπο», όπως μετέδωσε το Interfax.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκτιμήσει πως η αποστολή τέτοιων πυραύλων στο Κίεβο θα προκαλέσει «νέα κλιμάκωση» στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον, καθώς «η ανάπτυξη Τόμαχοκ δεν είναι εφικτή χωρίς την άμεση συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτικών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ζελένσκι: Σταματήστε τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως οι ελλείψεις καυσίμων που προκαλούνται «πλήττουν τον κόσμο», λόγω των ουκρανικών drone σε ρωσικά διυλιστήρια.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ζητούν αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Έλμπριτζ Κόλμπι, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας τη διαρκή ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, παρά την επιδίωξη ειρήνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επιδιώκει συνάντηση με Τραμπ και συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Τραμπ μέσα στον μήνα, ώστε να συζητήσουν πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που η Ουκρανία πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις και έχει έλλειψη σχετικών αποθεμάτων.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, μετά από συνομιλίες με δημοσιογράφους. Το Κρεμλίνο απέρριψε ως ψευδείς τις φήμες περί επίθεσης και χαρακτήρισε "ιστορίες τρόμου" τα σχετικά δημοσιεύματα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, ενώ το Κρεμλίνο διέψευσε ως «ιστορίες τρόμου» δημοσιεύματα για προσπάθεια αποτροπής ρωσικής επίθεσης, μέσω επίσκεψης της CIA στη Μόσχα.