ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας

Το Κρεμλίνο βλέπει ακόμη περιθώρια διαλόγου Ρωσίας και ΗΠΑ για Ουκρανία

Ο Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι οι ρωσοαμερικανικές προσπάθειες για τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία συνεχίζονται, αντικρούοντας τα σχόλια Ρώσου διπλωμάτη ότι έχει εξαντληθεί η δυναμική μετά τη σύνοδο Άνκορατζ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε πως οι προσπάθειες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία παραμένουν ενεργές και δεν έχουν εξαντληθεί. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Ρώσου διπλωμάτη.

Την προηγούμενη ημέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε επισημάνει πως η δυναμική που δημιουργήθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής της 15ης Αυγούστου στο Άνκορατζ μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ «έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί», αποδίδοντας ευθύνες στους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας για την επιβράδυνση των ειρηνευτικών προσπαθειών.

Ωστόσο, ο Ουσακόφ υπογράμμισε ότι «οι ισχυρισμοί ότι η δυναμική του Άνκορατζ εξασθενεί ή ότι η δυναμική έχει εξαντληθεί είναι εντελώς λανθασμένοι. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους Αμερικανούς με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των προέδρων στο Άνκορατζ».

Η σύνοδος κορυφής Τραμπ-Πούτιν δεν οδήγησε σε ουσιαστική πρόοδο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται για περισσότερα από τρεισήμισι χρόνια. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες εντείνει την κριτική του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Μόσχα επιδιώκει να διαμηνύσει ότι παραμένει ανοιχτή σε μια διπλωματική λύση, διατηρώντας όμως τη στάση ότι θα επιδιώξει τους στόχους της στρατιωτικά εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει επανειλημμένα πως αμφισβητεί τη δέσμευση του Πούτιν για ειρήνη, κατηγορώντας τον ότι καθυστερεί σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις για να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανοιχτή σε νέες προτάσεις ειρήνης που λαμβάνουν υπόψη το πεδίο

Η Ρωσία δηλώνει ανοιχτή σε νέες προτάσεις για διευθέτηση στην Ουκρανία, αρκεί να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα στο πεδίο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος αναγνώρισε διάθεση διαλόγου από τις ΗΠΑ.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υποβάθμισε τις ζημιές από ουκρανικές επιθέσεις σε εργοστάσια

Ο Πούτιν δήλωσε πως οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως διυλιστήρια και αποθήκες της Wildberries, δεν είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη Ρωσία, υποβαθμίζοντας τη σημασία τους σε οικονομικό συνέδριο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου

Η Ουκρανία και η Ρωσία πραγματοποίησαν νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με 103 στρατιωτικούς από κάθε πλευρά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι Ρώσοι αιχμάλωτοι βρίσκονται στη Λευκορωσία για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί τη Βρετανία για ουκρανική χρήση βρετανικών drones

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για συνενοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων μέσω ουκρανικών drone βρετανικής κατασκευής και προειδοποίησε για συνέπειες λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο και κέντρο πυραύλων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίθεση με πυραύλους cruise σε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο και κέντρο πυραύλων που στηρίζει το νέο δίκτυο δορυφορικού Ίντερνετ Starlink της Ρωσίας, ως μέτρο πίεσης για τερματισμό του πολέμου.