ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χαρτονομίσματα και κέρματα γιουάν
Κινεζικά γιουάν σε χαρτονομίσματα και κέρματα για άρθρα οικονομικών και αγορών.

Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο λόγω κρίσης ακινήτων

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 4,8% το τρίτο τρίμηνο, λόγω της κρίσης στα ακίνητα και της μειωμένης κατανάλωσης. Η επιβράδυνση προκαλεί ανησυχία ενόψει των στρατηγικών αποφάσεων του Πεκίνου.

Η κινεζική οικονομία συνέχισε να εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης το τρίτο τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η παρατεταμένη κρίση στον τομέα των ακινήτων εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν την πρώτη ημέρα μιας κρίσιμης συνεδρίασης κορυφαίων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κατά την οποία θα καθοριστούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπου είχε φτάσει το 5,2%.

Η οικονομία της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της παρατεταμένης κρίσης στην αγορά ακινήτων, η οποία επιβαρύνει τα οικονομικά των τοπικών συνεταιρισμών και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών. Παράλληλα, οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν έντονες.

Αρνητική εξέλιξη καταγράφεται και στον βασικό δείκτη κατανάλωσης, καθώς η αύξηση των λιανικών πωλήσεων περιορίστηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2024.

Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 6,5% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που είχαν εκτιμήσει αύξηση 5%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η εθνική οικονομία αντιστάθηκε στην πίεση και συνέχισε (...) τη σταθερή πρόοδο», αναφερόμενη συνολικά στην πορεία των πρώτων τριών τριμήνων του έτους.

Ωστόσο, η τάση επιβράδυνσης της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το τέταρτο τρίμηνο. Ο Τζιγουέι Τζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management, χαρακτήρισε ως «συναγερμό» την επιβράδυνση των επενδύσεων, θεωρώντας την βασικό παράγοντα πίεσης για την κινεζική οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την έναρξη ουσιαστικών και ειλικρινών ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η προώθηση της ειρήνης και ο τερματισμός του πολέμου.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ο ΥΠΕΞ προτάσσει διάλογο αντί σύγκρουσης σε συνομιλία με Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, τόνισε σε συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του ότι η διαπραγμάτευση υπερέχει της σύγκρουσης και κάλεσε όλα τα μέρη να ξεκινήσουν άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Θεσσαλονίκη: Ενεργειακή κρίση, Ιράν και επιπτώσεις στα ναύλα και Ευρώπη

Η κρίση στο Ιράν προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ναυτιλίας, με τα ναύλα να αυξάνονται και τις μεγάλες χώρες να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες∙ μειώθηκε η προσφορά φυσικού αερίου, ενώ το LNG παραμένει δυσεύρετο.