Φώτο: Shutterstock

Εκτίναξη ζήτησης επιχειρηματικών δανείων στο πρώτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη

Για τα νοικοκυριά, οι πιστωτικοί κανόνες έγιναν αυστηρότεροι από ότι για τις επιχειρήσεις και αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί στο δεύτερο τρίμηνο.

Μεγάλη αύξηση της ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις κατέγραψαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ αναμένουν περαιτέρω άνοδο στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει την οικονομία, όπως προκύπτει από την έρευνα τραπεζικού δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι πιστωτικοί κανόνες, δηλαδή τα εσωτερικά κριτήρια των τραπεζών για την έγκριση δανείων, έγιναν πιο αυστηροί, αλλά αυτή η επιδείνωση ήταν «μικρή» σε σύγκριση με την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και την κρίση χρέους που ακολούθησε στην Ευρωζώνη, αναφέρει η έρευνα. «Η ζήτηση δανείων ή η χρήση πιστωτικών γραμμών από τις επιχειρήσεις εκτινάχθηκε στο πρώτο τρίμηνο, λόγω των έκτακτων αναγκών ρευστότητας των εταιρειών. Στο δεύτερο τρίμηνο, η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, στο υψηλότερο καθαρό υπόλοιπο από την έναρξη της έρευνας το 2003», αναφέρει η ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι πιστωτικοί κανόνες για τις επιχειρήσεις πιθανόν θα χαλαρώσουν σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο, με τη βοήθεια των μέτρων ρευστότητας της ΕΚΤ και των κρατικών εγγυήσεων, σύμφωνα με την έρευνα της κεντρικής τράπεζας που έγινε σε 144 τράπεζες από τις 9 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, στο αποκορύφωμα των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Ευρώπη. Για τα νοικοκυριά, οι πιστωτικοί κανόνες έγιναν αυστηρότεροι από ότι για τις επιχειρήσεις και αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί στο δεύτερο τρίμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πανέτα: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας για την οικονομία

«Είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξουμε την νίκη», είπε ο Πανέτα, επισημαίνοντας πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να συρρικνωθεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. 
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Συμφωνία άμεσα για το Ταμείο Ανάκαμψης - Αβέβαιες οι προοπτικές της οικονομίας 

Άνιση θα είναι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας, με την ΕΚΤ να καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να μην κωλυσιεργούν και να δράσουν με ταχύτητα.