Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Χαλάρωση όρων για παροχή περισσότερων δανείων από τις τράπεζες 

Στη χαλάρωση συγκεκριμένων ορίων, όπως ο δείκτης μόχλευσης, προχωρά η Κομισιόν, προκειμένου οι ευρωπαϊκές τράπεζες να μπορούν να αυξήσουν την παροχή χορηγήσεων στην πραγματική οικονομία.

Στη χαλάρωση σειράς όρων και κανόνων προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή περισσότερων δανείων από τις τράπεζες, χωρίς, όμως, να υπάρξει ο κίνδυνος να παραβιάσουν τα ισχύοντα στην ΕΕ, προχωρά η Κομισιόν, με δεδομένο ότι αναμένεται και σημαντική αύξηση της ζήτησης νέων δανείων, λόγω του «παγώματος» της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας του κορονοϊού. 

Βάσει των ανακοινώσεων της Επιτροπής θα υπάρξει χαλάρωση των παρακάτω κανόνων: 

Δείκτης μόχλευσης (leverage ratio)

Ο δείκτης μόχλευσης αφορά το ποσοστό των δανείων ως προς τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Σύμφωνα με τους νέους όρους οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να «αφαιρούν» τα κεφάλαια που έχουν καταθέσει σε κεντρικές τράπεζες από αυτό τον υπολογισμό για διάστημα ενός έτους. Με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθούν κεφάλαια προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν σε περαιτέρω χορηγήσεις. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ευνοϊκό μέτρο δεν αφορά σε μεγάλο βαθμό τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, με δεδομένο ότι ήδη διαθέτουν δείκτες μόχλευσης πολύ πιο υψηλούς από τα όρια που έχουν τεθεί από την ευρωζώνη, με δεδομένη και τη διαδικασία συρρίκνωσης των χαρτοφυλακίων δανείων που έχει δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες. 

Προβλέψεις έναντι επισφαλειών (loan loss provisions)

Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα δάνειο ως «επισφαλές» βάσει των λογιστικών κανόνων IFRS 9. Πλέον οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μην καταχωρούν σε αυτή την κατηγορία δάνεια επιχειρήσεων που καθυστερούν να αποπληρωθούν εφόσον αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στο lockdown και ως εκ τούτου αυτά τα δάνεια δεν θα κατοχυρώνονται άμεσα στα «κόκκινα».

Αγορές software

Οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα καθυστέρησης για ένα έτος στην «αφαίρεση» του κόστους τεχνολογικής αναβάθμισης των συστημάτων τους από τα βασικά τους κεφάλαια. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν αναμένει πλήρη ανάκαμψη της ευρωζώνης πριν το 2022 ο Τζεντιλόνι

Ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης και την άμβλυνση των ανισοτήτων εντός της ευρωζώνης εκφράζει ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην Deutsche Welle.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιον δίνει 4 εκατ. ευρώ για νέα θεραπεία κατά του κορονοϊού

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συντονίζει και θα διευκολύνει τις μελέτες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη, με το έργο να είναι στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ για έρευνα και καινοτομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Απόφαση το φθινόπωρο για τα ευρωομόλογα για τον κορονοϊό βλέπει ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ

«Τα δάνεια και όλες οι πληρωμές πρέπει να ενεργοποιηθούν έως το τέλος του 2026. Προϋπόθεση είναι ότι θα επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ.