ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αντόνιο Γκουτέρες ομιλία
Ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια ομιλίας στον ΟΗΕ, με έμφαση σε διεθνή ζητήματα.

Να μην δοθεί βοήθεια σε ρυπογόνες επιχειρήσεις ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες σημείωσε πως τα χρήματα των φορολογούμενων πρέπει να κατευθυνθούν σε «πράσινες» θέσεις εργασίας και στην βιώσιμη ανάπτυξη επισημαίνοντας την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την ανάγκη να υπάρξουν «πράσινες θέσεις εργασίας» και βιώσιμη ανάπτυξη μετά την πανδημία του κορονοϊού επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνώμενων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες που απήθυνε έκκληση η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί από τα κράτη σε επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού να συνδέεται με τη δράση για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Καθώς δαπανούμε τρισεκατομμύρια για την ανάκαμψη» από την πανδημία, «πρέπει να εξασφαλίσουμε νέες δουλειές και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω μιας καθαρής, πράσινης μετάβασης», έκρινε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια του χθεσινού Διαλόγου του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα.

«Όταν χρησιμοποιούνται χρήματα των φορολογουμένων για να διασωθούν επιχειρήσεις, πρέπει να δημιουργούν πράσινες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Τα δημόσια κεφάλαια «δεν πρέπει να διασώζουν πεπαλαιωμένες, ρυπογόνες βιομηχανίες που εκλύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα», συμπλήρωσε.

Για τον Αντόνιο Γκουτέρες, η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί μια ευκαιρία να μπει ο κόσμος «σ’ έναν δρόμο που οδηγεί στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας και στην εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας της ανθρωπότητας μακροπρόθεσμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομία Βραζιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αυτόχθονες αποκλείουν την είσοδο της COP30 στο Μπελέμ της Βραζιλίας

Αυτόχθονες διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο στη σύνοδο COP30 στη Μπελέμ, προκαλώντας ενίσχυση μέτρων ασφαλείας και μεγάλες ουρές. Διαμαρτύρονται ειρηνικά, απαιτώντας διακοπή κυβερνητικών προγραμμάτων στον Αμαζόνιο.
Έδρα ΠΟΥ Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Η κλιματική κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και υγειονομική κρίση

Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την κλιματική κρίση ως υγειονομική κρίση, εκφράζοντας λύπη που η υγεία απουσιάζει από τις επίσημες διαπραγματεύσεις της COP. Ελπίζει να ενταχθεί το θέμα στην ατζέντα της COP31 το επόμενο έτος.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

COP32 το 2027 στην Αιθιοπία, άγνωστη ακόμη η χώρα της συνόδου 2026

Η COP32 για το κλίμα θα διεξαχθεί το 2027 στην Αιθιοπία, σύμφωνα με την επιλογή των αφρικανικών χωρών. Η απόφαση παραμένει ανεπίσημη και χρειάζεται έγκριση στη σύνοδο του Μπελέμ, που ολοκληρώνεται στις 21 Νοεμβρίου.
Ουρά μεταναστών εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Παγιδευμένοι πρόσφυγες ανάμεσα σε συγκρούσεις και κλίμα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τη δύσκολη θέση εκατομμυρίων προσφύγων, καλώντας την COP30 να ενισχύσει οικονομικά τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες το 2040 θα φιλοξενούν το 45% των προσφύγων.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Cop30: Τα αιτήματα της ελληνικής νεολαίας στη Διάσκεψη για το Κλίμα

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP30) ξεκινά σύντομα στο Μπελέμ Βραζιλίας, 10-21 Νοεμβρίου. Επιστήμονες ανησυχούν για τον στόχο της Συμφωνίας Παρισιού. Οι νέοι παραμένουν υποεκπροσωπούμενοι, παρά τις πιέσεις τους για συμμετοχή.