Φώτο: Shutterstock

Να μην δοθεί βοήθεια σε ρυπογόνες επιχειρήσεις ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες σημείωσε πως τα χρήματα των φορολογούμενων πρέπει να κατευθυνθούν σε «πράσινες» θέσεις εργασίας και στην βιώσιμη ανάπτυξη επισημαίνοντας την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την ανάγκη να υπάρξουν «πράσινες θέσεις εργασίας» και βιώσιμη ανάπτυξη μετά την πανδημία του κορονοϊού επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνώμενων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες που απήθυνε έκκληση η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί από τα κράτη σε επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού να συνδέεται με τη δράση για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Καθώς δαπανούμε τρισεκατομμύρια για την ανάκαμψη» από την πανδημία, «πρέπει να εξασφαλίσουμε νέες δουλειές και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω μιας καθαρής, πράσινης μετάβασης», έκρινε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια του χθεσινού Διαλόγου του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα.

«Όταν χρησιμοποιούνται χρήματα των φορολογουμένων για να διασωθούν επιχειρήσεις, πρέπει να δημιουργούν πράσινες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Τα δημόσια κεφάλαια «δεν πρέπει να διασώζουν πεπαλαιωμένες, ρυπογόνες βιομηχανίες που εκλύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα», συμπλήρωσε.

Για τον Αντόνιο Γκουτέρες, η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί μια ευκαιρία να μπει ο κόσμος «σ’ έναν δρόμο που οδηγεί στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας και στην εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας της ανθρωπότητας μακροπρόθεσμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Guterres-OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Να σταματήσει ο πόλεμος εναντίον της φύσης ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 δέχονται πιέσεις από παντού να επισπεύσουν τα μέτρα για μια πιο ταχεία μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Το πλύσιμο των συνθετικών ρούχων αυξάνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος

Είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, ο μέσος άνθρωπος στον πλανήτη το 1990 διέθετε στο σπίτι του ρούχα βάρους οκτώ κιλών, ενώ το 2016 αυτά ήσαν πλέον 26 κιλά - κι ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό είναι πλέον συνθετικά.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καλεί τους δισεκατομμυριούχους να βοηθήσουν για να σωθούν αυτοί που πεινούν στον κόσμο

Παγκοσμίως περίπου 270 εκατομμύρια άνθρωποι τείνουν προς τα πρόθυρα της λιμοκτονίας και το WFP ελπίζει να μπορέσει να βοηθήσει 138 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, δήλωσε ο Μπίσλεϊ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.