ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τζερόμ Πάουελ ομιλία
Ο Τζερόμ Πάουελ μιλά στη συνέντευξη Τύπου της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική.

Η Fed μειώνει τα επιτόκια στο 3,75%-4%, σταματά τη συρρίκνωση ισολογισμού

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανακοινώνει μείωση του βασικού επιτοκίου στο 3,75%-4% και τέλος στην ποσοτική σύσφιξη από 1η Δεκεμβρίου, καθώς η Fed προσπαθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε στη δεύτερη διαδοχική μείωση επιτοκίων για φέτος, συνεχίζοντας την πιο ήπια νομισματική πολιτική της εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας για την οικονομία, που επιτείνεται από το παρατεταμένο κυβερνητικό shutdown.

Με ψήφους 10 υπέρ και 2 κατά, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο εύρος 3,75%-4%, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη διαδικασία ποσοτικής σύσφιξης (QT) την 1η Δεκεμβρίου.
Η απόφαση αυτή αναμενόταν ευρέως από τις αγορές, καθώς τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα είναι ελλιπή λόγω της διακοπής δημοσίευσης οικονομικών δεικτών από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση της Fed επαναλαμβάνει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες».

Παρά τη συγκράτηση των απολύσεων, η επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας προκαλούν ανησυχία. 

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός παραμένει στο 3%, πάνω από τον στόχο του 2%, ενισχυμένος από αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις εμπορικές επιβαρύνσεις από τους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία και δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Κέβιν Γουόρς στο Δ.Σ. της Fed από τη Γερουσία

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τον διορισμό του Κέβιν Γουόρς στο διοικητικό συμβούλιο της Fed, με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, παρά τις αντιρρήσεις των Δημοκρατικών. Ο Γουόρς προορίζεται να διαδεχθεί τον Τζερόμ Πάουελ.
Τζερόμ Πάουελ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Αποχωρεί ο Πάουελ από πρόεδρος, μένει ως διοικητής - Σταθερά επιτόκια

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,5-3,75%. Ο Τζερόμ Πάουελ αποχωρεί από την προεδρία αλλά θα μείνει στη διοίκηση, ενώ χαιρέτισε τον διάδοχό του και δήλωσε ικανοποιημένος για το τέλος της ποινικής έρευνας σε βάρος του.
Τζερόμ Πάουελ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αρχείο στην έρευνα κατά του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ

Η εισαγγελέας της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την απόσυρση δίωξης κατά του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για το κόστος ανακαίνισης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικύρωση του διαδόχου του στη Γερουσία.