ΓΔ: 2613.23 -0.02% Τζίρος: 212.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί κατηγορούν Ρεπουμπλικάνους για εκμετάλλευση της πείνας

Ο Χακίμ Τζέφρις κατηγόρησε τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους ότι «οπλοποιούν» την πείνα 42 εκατ. Αμερικανών λόγω διακοπής του προγράμματος τροφίμων, εξαιτίας της δημοσιονομικής παράλυσης που συνεχίζεται στο Κογκρέσο.

Ο Χακίμ Τζέφρις, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κατηγορώντας τους ότι «χρησιμοποιούν σαν όπλο την πείνα» περίπου 42 εκατομμυρίων Αμερικανών. Οι πολίτες αυτοί στερούνται πλέον πρόσβαση στο δημόσιο πρόγραμμα κουπονιών για την αγορά τροφίμων, εξαιτίας της παρατεταμένης δημοσιονομικής παράλυσης.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Τζέφρις υπογράμμισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι κατέχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, δεν δείχνουν διάθεση να τερματίσουν το shutdown. Η κατάσταση αυτή διαρκεί σχεδόν πέντε εβδομάδες και έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες, κοστίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία.

Από την 1η Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησε η δημοσιονομική παράλυση, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν διαρκώς αλληλοκατηγορίες για το αδιέξοδο.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν την παράταση φοροαπαλλαγών στο πλαίσιο προγράμματος ενίσχυσης της ασφάλισης υγείας για νοικοκυριά με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, καθώς οι σχετικές ρυθμίσεις λήγουν στο τέλος του έτους. Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν την αντιπολίτευση για αδικαιολόγητη παρακώλυση.

Ο Τζέφρις τόνισε πως στόχος των Δημοκρατικών είναι να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση και να επιτευχθεί διακομματική συμφωνία για τις δαπάνες, ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα των Αμερικανών πολιτών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ λυπηρό το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να μετατρέψουν σε όπλο την πείνα» και να αναστείλουν το πρόγραμμα SNAP, ενώ δύο ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν αποφανθεί πως κανείς δεν θα έπρεπε να στερηθεί τη βοήθεια για την αγορά τροφίμων. Το πρόγραμμα ανεστάλη το προηγούμενο Σάββατο, παρά τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ διαμηνύει πως επιθυμεί τη συνέχιση του προγράμματος, ωστόσο, μέχρι να βρεθεί λύση, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν χωρίς αυτή την κρίσιμη ενίσχυση.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Τζόνσον, Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο Fox News ότι «καμιά πλευρά δεν πρόκειται να καταγάγει πολιτική νίκη», τονίζοντας ότι «ο αμερικανικός λαός υποφέρει» και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «παίζει με τη φωτιά».

Παρά την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ο κανονισμός της Γερουσίας απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία για την έγκριση του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει πως οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται τουλάχιστον μέρος της υποστήριξης των Δημοκρατικών για να αρθεί το αδιέξοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ κατά Χάρβαρντ για τις διαδηλώσεις Ισραήλ

Ομοσπονδιακός δικαστής της Βοστόνης απέρριψε την αγωγή της κυβέρνησης Τραμπ κατά του Χάρβαρντ για ανοχή σε αντισημιτικές ενέργειες υπέρ Παλαιστινίων, κρίνοντας πως δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη διαψεύδει τους ισχυρισμούς Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν τους ισχυρισμούς Τραμπ για «πλήρη» έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, τονίζοντας ότι το πέρασμα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ιράν και κανένα πλοίο δεν περνά χωρίς την άδειά τους.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Κάρολαϊν Λέβιτ αποχωρεί από εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου

Η Κάρολαϊν Λέβιτ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, αποχωρεί στο τέλος του μήνα για να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά της, μετά τη γέννηση της κόρης της, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μήνυση κατά Τραμπ για πώληση πρόσβασης σε αναρτήσεις στο Truth Social

Δύο αμερικανικά ΜΜΕ κατέθεσαν αγωγή στη Νέα Υόρκη κατά της πώλησης προνομιακής πρόσβασης στις αναρτήσεις του Τραμπ στο Truth Social, χαρακτηρίζοντας το σύστημα «διεφθαρμένο και αντισυνταγματικό».