ΓΔ: 2005.95 -0.42% Τζίρος: 208.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:50:32
Κτήριο UNESCO πινακίδα
Η μπροστινή πινακίδα της UNESCO στο κεντρικό της κτήριο, σύμβολο πολιτιστικής προστασίας.

Ο Χάλεντ ελ Ενάνι της Αιγύπτου νέος γενικός διευθυντής της UNESCO

Ο Αιγύπτιος Χάλεντ ελ Ενάνι εξελέγη νέος γενικός διευθυντής της Unesco, διαδεχόμενος τη Γαλλίδα Οντρέ Αζουλέ, με 172 από τις 174 ψήφους στη Γενική Συνέλευση στη Σαμαρκάνδη.

Ο Αιγύπτιος Χάλεντ ελ Ενάνι εξελέγη επίσημα ως νέος γενικός διευθυντής της Unesco για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, διαδεχόμενος τη Γαλλίδα Οντρέ Αζουλέ. Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία ο οργανισμός του ΟΗΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η διαδικασία της επίσημης εκλογής θεωρήθηκε τυπική, καθώς το Εκτελεστικό Συμβούλιο είχε ήδη εγκρίνει την υποψηφιότητά του στις 6 Οκτωβρίου με ευρεία πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας 55 ψήφους έναντι δύο του Κονγκολέζου Φιρμίν Εντουάρ Ματόκο.

Ο 54χρονος πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού, με σπουδές αιγυπτιολογίας, έλαβε 172 από τις 174 ψήφους των κρατών-μελών που συμμετείχαν στη Συνέλευση στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Με την εκλογή του, γίνεται ο πρώτος γενικός διευθυντής της Unesco από αραβική χώρα και ο δεύτερος Αφρικανός στην ιστορία του οργανισμού.

Ο Χάλεντ ελ Ενάνι, γνωστός για τις ικανότητές του στη διαμόρφωση συναινέσεων, καλείται να ηγηθεί της Unesco σε μια περίοδο που ο οργανισμός δέχεται επικρίσεις περί πολιτικοποίησης.

Τους τελευταίους μήνες, η Unesco έχει δεχθεί πλήγματα με την αποχώρηση του Ισραήλ το 2017 και της Νικαράγουας το 2023, ενώ τον Ιούλιο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εκ νέου την αποχώρησή τους. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη αποσυρθεί κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον οργανισμό για μεροληψία κατά του Ισραήλ και προώθηση "διχαστικών κοινωνικών και πολιτιστικών υποθέσεων".

Ο νέος γενικός διευθυντής αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στα μέσα Νοεμβρίου. Έχει δεσμευθεί να εργαστεί για την επιστροφή των ΗΠΑ στην Unesco, στόχο που είχε επιτύχει η Οντρέ Αζουλέ το 2023.

Η αποχώρηση της Ουάσινγκτον επηρεάζει σημαντικά το κύρος και τον προϋπολογισμό του οργανισμού, καθώς η αμερικανική συνεισφορά αντιστοιχεί στο 8% του συνολικού προϋπολογισμού. Ο Χάλεντ ελ Ενάνι έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση οικονομικών πόρων για την Unesco.

Σχεδιάζει να ενισχύσει τις εθελοντικές εισφορές από κυβερνήσεις, αξιοποιώντας συστήματα ανταλλαγής χρέους (debt swap), και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως ιδρύματα, μαικήνες και επιχειρήσεις. Το 2024, η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα ανήλθε επίσης στο 8% του προϋπολογισμού.

Η εκλογή του ελ Ενάνι αποτελεί διπλωματική επιτυχία για την Αίγυπτο, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή, όπως φάνηκε και από τη φιλοξενία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στο Αφγανιστάν η καλλιέργεια οπίου μειώθηκε 20% το 2025

Η έκταση καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας στο Αφγανιστάν μειώθηκε φέτος κατά 20%, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνεχίζοντας τη μεγάλη πτώση μετά την απαγόρευσή της από τους Ταλιμπάν. Η παραγωγή μειώθηκε στους 296 τόνους, καταγράφοντας νέα πτώση.