ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
Συμβολική απεικόνιση της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν με υψωμένες γροθιές-σημαίες.

Ιράν: Η Τεχεράνη θέλει ειρήνη, όχι πίεση, δηλώνει ο πρόεδρος Πεζεσκιάν

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν τόνισε ότι το Ιράν επιδιώκει ειρήνη αλλά δεν θα εγκαταλείψει τα πυραυλικά και πυρηνικά του προγράμματα. Ανοιχτή η Τεχεράνη σε διαλόγο, απορρίπτει όμως πιέσεις και περιορισμούς από ΗΠΑ και Δύση.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε ότι το Ιράν επιδιώκει την ειρήνη, διαμηνύοντας ωστόσο πως η χώρα δεν θα υποχωρήσει σε πιέσεις για εγκατάλειψη του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πρόσφατα ότι το Ιράν έχει ζητήσει επανειλημμένα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε συνομιλίες στο πλαίσιο διεθνών κανόνων, αλλά όχι υπό τον όρο της απαγόρευσης της πυρηνικής τεχνολογίας ή της ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είμαστε πρόθυμοι να διεξαγάγουμε συνομιλίες βάσει διεθνών πλαισίων, αλλά όχι αν λένε δεν μπορείτε να έχετε (πυρηνική) επιστήμη, ή το δικαίωμα να αμυνθείτε (με πυραύλους) αλλιώς θα σας βομβαρδίσουμε».

Το Ιράν έχει απορρίψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων σχετικά με τις αμυντικές του δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου του πυραυλικού προγράμματος και της εγκατάλειψης του εμπλουτισμού ουρανίου.

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος Πεζεσκιάν υπογράμμισε: «Θέλουμε να ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο με ειρήνη και ασφάλεια, αλλά όχι να ταπεινωθούμε, και δεν είναι αποδεκτό να μας επιβάλλουν ό,τι θέλουν και εμείς απλώς να τους υπηρετούμε».

Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν υπαρξιακή απειλή, ενώ η Τεχεράνη επισημαίνει ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοί της, με βεληνεκές έως 2.000 χιλιόμετρα, αποτελούν σημαντική αποτρεπτική δύναμη και μέσο αντιποίνων έναντι των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων περιφερειακών στόχων. Το Ιράν διαψεύδει ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμακώνεται η ένταση: ΗΠΑ ετοιμάζονται για χτυπήματα, διπλωματία Πακιστάν στο Ιράν

Ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού έφτασε στην Τεχεράνη στο πλαίσιο προσπαθειών μεσολάβησης στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν, όμως δεν διαφαίνεται άμεση συμφωνία παρά τις προσπάθειες, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων πλευρών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλή Τραμπ μετά από χτύπημα κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση ΗΑΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως αν το Ιράν δεν συνάψει σύντομα συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα καταστραφεί ολοσχερώς. Η ένταση εντείνεται μετά την πτώση drone κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση και την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απορρίπτει τις αμερικανικές πιέσεις και επιμένει στα δικαιώματά του

Η ιρανική κυβέρνηση απορρίπτει τις αμερικανικές πιέσεις για αλλαγή της πρότασής της, με τον Γαλιμπάφ να τονίζει πως μόνο η αποδοχή των ιρανικών δικαιωμάτων μπορεί να φέρει λύση, ενώ οι τιμές πετρελαίου παραμένουν υψηλές.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν πυρά, απειλείται η εκεχειρία

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η κατάπαυση πυρός με το Ιράν ισχύει, παρότι η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση μετά από αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ως απάντηση σε επίθεση κατά τριών αμερικανικών αντιτορπιλικών.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν παραμένει σε ισχύ

Ο Τραμπ τόνισε ότι η εκεχειρία με το Ιράν παραμένει, παρά τις επιθέσεις σε τρία αμερικανικά πλοία και τα αμερικανικά αντίποινα. Δήλωσε πως «τους εξολοθρεύσαμε» και χαρακτήρισε το συμβάν «ασήμαντο». Ανοιχτή η απάντηση της Τεχεράνης.