ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αφγανός μαχητής πεδίο μάχης
Πηγή: Shutterstock

Καμπούλ: Ναυάγιο συνομιλιών με Πακιστάν, κατηγορίες κατά Ισλαμαμπάντ

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλιμπάν και Πακιστάν στην Τουρκία για διαρκή εκεχειρία. Οι αφγανικές αρχές κατηγορούν το Ισλαμαμπάντ για αδιαλλαξία και έλλειψη ανάληψης ευθυνών.

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία με στόχο την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας. Οι αφγανικές αρχές αποδίδουν την αποτυχία των συνομιλιών στο Ισλαμαμπάντ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, «κατά τις συνομιλίες, η πακιστανική πλευρά προσπάθησε να μεταθέσει όλες τις ευθύνες για την ασφάλειά του στην αφγανική κυβέρνηση, ενώ ταυτοχρόνως δεν έδειξε καμία προθυμία να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη ούτε για την ασφάλεια του Αφγανιστάν ούτε για τη δική της».

Ο Μουτζάχιντ συμπλήρωσε ότι «η ανεύθυνη στάση και η έλλειψη συνεργασίας της πακιστανικής αντιπροσωπείας δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα, παρ’ όλες τις καλές προθέσεις του ισλαμικού εμιράτου και τις προσπάθειες των μεσολαβητών».

Από την πλευρά του, το Πακιστάν δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ο υπουργός Πληροφόρησης, Αταουλάχ Ταράρ, ευχαρίστησε μέσω X τους μεσολαβητές και υπογράμμισε ότι «στο Αφγανιστάν εναπόκειται να σεβαστεί τις διεθνείς, περιφερειακές και διμερείς μακροχρόνιες δεσμεύσεις του για τον έλεγχο της τρομοκρατίας». Παράλληλα, τόνισε πως «το Πακιστάν θα συνεχίσει να ασκεί όλες τις απαραίτητες επιλογές για να διαφυλάξει την ασφάλεια του λαού του και της κυριαρχίας του».

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, με βασικό αντικείμενο την ενίσχυση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί στις 19 Οκτωβρίου στο Κατάρ, έπειτα από περίοδο έντονων συγκρούσεων στα σύνορα των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ινδίας Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 5 νεκροί σε συγκρούσεις στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν

Πέντε νεκροί και έξι τραυματίες σε συγκρούσεις στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται. Τα επεισόδια σημειώθηκαν ενώ στην Κωνσταντινούπολη διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες για εκεχειρία.
Καμπούλ τοπίο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Ταλιμπάν: Το Πακιστάν άνοιξε πυρ στα σύνορα, καταγγέλλει το Αφγανιστάν

Η Καμπούλ κατηγορεί το Πακιστάν για παραβίαση της εκεχειρίας με πυρά κατά αφγανικών θέσεων. Οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν για χάρη του έθνους, δηλώνει αξιωματούχος. Τα επεισόδια σταμάτησαν και πλέον η κατάσταση ελέγχεται.
Άποψη Κωνσταντινούπολης
ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη μέρα συνομιλιών Αφγανιστάν-Πακιστάν, ξανά προσφορά Τραμπ

Στην Κωνσταντινούπολη συναντώνται σήμερα Αφγανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι για τρίτη μέρα συνομιλιών, αναζητώντας συμφωνία για ειρήνη, ενώ ο Τραμπ επανέλαβε πρόταση διαμεσολάβησης. Οι διαφορές παραμένουν έντονες.
Σιλουέτα μαχητή πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Άμεση κατάπαυση πυρός συμφώνησαν Πακιστάν και Αφγανιστάν

Πακιστάν και Αφγανιστάν συμφώνησαν σε άμεση εκεχειρία, μετά από συνομιλίες στην Ντόχα με διαμεσολάβηση Κατάρ και Τουρκίας. Θα δημιουργηθούν μηχανισμοί για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα, ενώ έπονται νέες συναντήσεις.
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες για την ειρήνη μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν σήμερα στη Ντόχα

Ειρηνευτικές συνομιλίες Αφγανιστάν–Πακιστάν γίνονται σήμερα στη Ντόχα, με στόχο λύση στις διασυνοριακές συγκρούσεις. Επικεφαλής της αφγανικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Άμυνας των Ταλιμπάν, μουλάς Γιακούμπ.
Ινδία Πακιστάν σκακιέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Καμπούλ κατηγορεί το Πακιστάν για βομβαρδισμό στην Πακτίκα

Το Πακιστάν βομβάρδισε περιοχές στο Αφγανιστάν το βράδυ, παραβιάζοντας την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μετά από συγκρούσεις στα σύνορα, σύμφωνα με την Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν για αντίποινα.