ΓΔ: 2220.01 0.40% Τζίρος: 274.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Υψηλή τάση πυλώνες ρεύματος
Πύργοι υψηλής τάσης και γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ρωσία: 20.000 πολίτες χωρίς ρεύμα λόγω ουκρανικών επιθέσεων

Πάνω από 20.000 κάτοικοι σε Μπέλγκοροντ και Κουρσκ της Ρωσίας έμειναν χωρίς ρεύμα, έπειτα από ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές. Σημαντικές ζημιές και διακοπές καταγράφηκαν σε δεκάδες κοινότητες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι σε δύο ρωσικές περιφέρειες που συνορεύουν με την Ουκρανία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, έπειτα από ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τα περιστατικά σημειώθηκαν μία ημέρα μετά από μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία.

Στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, η οποία αποτελεί συχνό στόχο ουκρανικών επιθέσεων, ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ ανέφερε ότι το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης υπέστη σοβαρές ζημιές. Όπως τόνισε, "αρκετοί δρόμοι πλήττονται από προβλήματα στην παροχή ρεύματος" και πάνω από 20.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στην περιφέρεια του Κουρσκ, όπου ξέσπασε πυρκαγιά σε ενεργειακή εγκατάσταση στο χωριό Κορένεβο. Ο κυβερνήτης Αλεξάντρ Χινστέιν ανακοίνωσε ότι δέκα κοινότητες παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Στη Βορονέζ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) προκάλεσε προσωρινές διακοπές στην παροχή ρεύματος και θέρμανσης, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Αλεξάντρ Γκούσεφ. Πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκατάσταση του δικτύου θέρμανσης, ενώ τα μέτρα ασφαλείας οδήγησαν σε σύντομες διακοπές, οι οποίες ωστόσο αποκαταστάθηκαν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρθηκε σε καταρρίψεις drones στη Βορονέζ στην ημερήσια ενημέρωσή του. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι συνολικά 44 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν ή αναχαιτίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως πάνω από την περιφέρεια Μπριάνσκ και ένα στη Ροστόφ.

Παράλληλα, οι τοπικές αρχές της Τάγκανρογκ στη νότια Ρωσία ανέφεραν ότι διάφορες περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω έκτακτης διακοπής λειτουργίας γραμμής υψηλής τάσης, χωρίς να διευκρινίζεται η αιτία.

Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει τα περιστατικά μέχρι στιγμής. Το Κίεβο έχει εντείνει τις επιθέσεις με drones και πυραύλους στο ρωσικό έδαφος, στοχεύοντας διυλιστήρια πετρελαίου, αποθήκες και κόμβους εφοδιασμού. Σύμφωνα με ουκρανικές δηλώσεις, οι εγκαταστάσεις αυτές στηρίζουν τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ως τρομοκρατικές, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι πρόκειται για "νόμιμη αυτοάμυνα", στο πλαίσιο του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.

Χθες, η Ρωσία εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, το φυσικό αέριο και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας. Οι επιθέσεις προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε ουκρανικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, διακοπές ρεύματος και τον θάνατο επτά ανθρώπων, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 69 drones στην Ουκρανία, από τα οποία τα 34 καταρρίφθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενίσχυση της βόρειας άμυνας απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει πέντε σενάρια επέκτασης του πολέμου μέσω του βόρειου τμήματος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ενισχύει άμυνα και διπλωματία, ενώ προειδοποιεί για πιθανή χρήση λευκορωσικού εδάφους από τη Ρωσία.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών από τον κινεζικό στρατό

Σύμφωνα με τη Die Welt και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα φέρεται να εκπαίδευσε μυστικά εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που κάποιοι στάλθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα και τραυμάτισε έξι, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε drone στην Εσθονία, ύποπτο για ουκρανικής προέλευσης

Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την Εσθονία, εν μέσω συχνών παραβιάσεων εναέριου χώρου στην περιοχή. Συναγερμός και στη Λετονία, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις drones κοντά στη Βαλτική και τη Ρωσία.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις σε βόρεια Ουκρανία

Επιθέσεις με ρωσικό πύραυλο και drone σε Τσερνίχιβ και Σούμι προκάλεσαν τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ανήλικος, ενώ υπήρξαν ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα.