ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ορίζοντας Δαμασκού Συρία
Ο ορίζοντας της Δαμασκού παρουσιάζει σύγχρονη και παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο κέντρο της πόλης της Συρίας.

Συρία: Από το Εθνικό Μουσείο Δαμασκού εκλάπησαν αρχαίες χρυσές ράβδοι

Κακοποιοί διέρρηξαν το συριακό εθνικό μουσείο στη Δαμασκό και έκλεψαν έξι χρυσές αρχαίες ράβδους από την κλασική πτέρυγα, που φιλοξενεί ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά εκθέματα μεγάλης αξίας.

Διάρρηξη σημειώθηκε στο συριακό Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού, με τους δράστες να αφαιρούν αρχαίες ράβδους χρυσού. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν τόσο πηγές από τη διεύθυνση του μουσείου όσο και από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Το μουσείο, που παρέμεινε αλώβητο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία από το 2011 έως το 2024, φιλοξενεί ανεκτίμητης αξίας έργα από την αρχαία και νεότερη κληρονομιά της χώρας.

Όπως ανέφερε πηγή από τη διεύθυνση του μουσείου, εκλάπησαν έξι αντικείμενα από την «κλασική» πτέρυγα, η οποία περιλαμβάνει κυρίως ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά εκθέματα. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι τα κλοπιμαία ήταν «ράβδοι χρυσού», χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή χρονολόγησή τους.

Η διεύθυνση του μουσείου, ερωτηθείσα σχετικά, αρνήθηκε να προχωρήσει σε δηλώσεις. Ένας αξιωματούχος ανέφερε μόνο ότι «το μουσείο είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας και θα ανοίξει και πάλι την επόμενη εβδομάδα».

Οι συριακές αρχές δεν έχουν εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν μέχρι στιγμής. Πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε πως εργαζόμενοι και φύλακες του μουσείου συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν μετά την κλοπή, προτού αφεθούν ελεύθεροι.

Αξιωματούχος της διεύθυνσης των Μουσείων της Συρίας, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, σημείωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν στους εργαζομένους την πρόσβαση στις αίθουσες με τα εκθέματα μετά το περιστατικό.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, η κατάσταση γύρω από το μουσείο παραμένει ομαλή, ενώ το κτίριο παραμένει κλειστό, όπως συμβαίνει κάθε Τρίτη, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος στο εσωτερικό του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομία Νέας Νότιας Ουαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες τρομοκρατίας σε Αυστραλή για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 34χρονη Αυστραλή, που επέστρεψε από καταυλισμό στη Συρία, για ένταξη στο Ισλαμικό Κράτος και παραμονή σε απαγορευμένη περιοχή. Αντιμετωπίζει έως 10 έτη κάθειρξης και σήμερα οδηγείται στο δικαστήριο.
Αστυνομικό όχημα Αυστρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Ο Σύρος κατηγορούμενος δήλωσε πως θα σκότωνε ξανά

24χρονος Κούρδος πρόσφυγας από τη Συρία που κατηγορείται για φονική επίθεση με μαχαίρι στο Φίλαχ, δήλωσε στο δικαστήριο πως θα το ξανάκανε. Ομολόγησε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω TikTok.
Σημαία της Συρίας ερείπια
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΑΧΟ: Βρέθηκαν δεκάδες αδήλωτα χημικά όπλα στη Συρία

Ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε πως δεκάδες μη δηλωμένα χημικά πυρομαχικά βρέθηκαν σε μη καταγεγραμμένες εγκαταστάσεις στη Συρία, στο πλαίσιο ελέγχου για το απόθεμα χημικών όπλων της χώρας, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του.
Αυστραλιανή σημαία ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Επέστρεψε δεύτερη ομάδα συγγενών μελών ΙΚ στη χώρα

Δεύτερη ομάδα γυναικών και παιδιών από οικογένειες τζιχαντιστών επέστρεψε από καταυλισμό στη Συρία στην Αυστραλία. Η κυβέρνηση τονίζει πως όποια εμπλέκονται σε αδικήματα θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη στη Δαμασκό: Τουλάχιστον ένας νεκρός κοντά σε κέντρο εξοπλισμών

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Δαμασκό προκάλεσε τουλάχιστον έναν θάνατο, σύμφωνα με πηγές σε Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Παλιά Πόλη, έξω από κυβερνητικό κτίριο και κέντρο διαχείρισης εξοπλισμών.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Πρόοδος στη δικαιοσύνη στη Συρία και επαίνους από την Ελλάδα

Η Συρία διανύει μια δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα περίοδο, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πρόοδο στη λογοδοσία, την πολιτική μετάβαση και την ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τις προκλήσεις σε οικονομία και ασφάλεια.