ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Αεροπλανοφόρο από αέρος
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο πλέει σε ανοιχτή θάλασσα, ορατά πολλά μαχητικά αεροσκάφη στο κατάστρωμα.

Στα ανοικτά της Λατινικής Αμερικής το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford για επιχειρήσεις

Το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford εισήλθε στη ζώνη ευθύνης της διοίκησης Southcom για να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και να στηρίξει επιχειρήσεις κατά ναρκωτικών και εγκληματικών οργανώσεων στη Λατινική Αμερική.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο της κατηγορίας του, ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, το αεροπλανοφόρο εισήλθε στη ζώνη ευθύνης του μεικτού διοικητηρίου Southcom, με στόχο την υποστήριξη επιχειρήσεων κατά της διακίνησης ναρκωτικών στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό.

Όπως ανέφερε η Southcom, «η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford, με επικεφαλής το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το USS Gerald R. Ford (CVN 78), εισήλθε στην περιοχή επιχειρήσεων του Southcom, της διοίκησης των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική, στις 11 Νοεμβρίου».

Η ανάπτυξη της ομάδας κρούσης στοχεύει στην «υποστήριξη της εντολής του προέδρου για την εξάρθρωση διακρατικών εγκληματικών οργανώσεων και την καταπολέμηση της ναρκοτρομοκρατίας για την υπεράσπιση της πατρίδας», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το USS Gerald R. Ford διαθέτει τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F/A-18E Super Hornet και συνοδεύεται από τρία αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους, ενισχύοντας σημαντικά τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το αεροπλανοφόρο απέπλευσε από τη βάση Ρότα της Ισπανίας με προορισμό την Καραϊβική, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις ακτές της Βενεζουέλας.

Από τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην Καραϊβική με έξι πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο της επίσημης προσπάθειας για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. Σε είκοσι αεροπορικά πλήγματα εναντίον πλεούμενων που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, μετέφεραν ναρκωτικά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 76 άτομα.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του Πενταγώνου για το USS Gerald R. Ford, ο στρατός της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τη «μαζική» ανάπτυξή του σε όλη τη χώρα, χαρακτηρίζοντάς την ως απάντηση στον «ιμπεριαλισμό» των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θεωρεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσχημα, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος είναι η ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας. Ο Μαδούρο, που έχει επανειλημμένα ζητήσει διάλογο, δηλώνει πως είναι έτοιμος να αμυνθεί, πραγματοποιώντας συχνά στρατιωτικές ασκήσεις. Ωστόσο, οι σχετικές ανακοινώσεις δεν συνεπάγονται απαραίτητα τη διεξαγωγή ασκήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κόμι, πρώην διευθυντής FBI, κατηγορείται ότι απείλησε τη ζωή Τραμπ

Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμι για φερόμενες απειλές κατά της ζωής του Τραμπ, λόγω ανάρτησής του το Μάιο 2025. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και στηρίζει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιτίθεται δριμύτατα στον καγκελάριο Μερτς για το Ιράν

Σε ανάρτησή του, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Γερμανό καγκελάριο Μερτς ότι υποστηρίζει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του και σχολιάζοντας αρνητικά την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η στήριξη στον Τραμπ υποχωρεί εν μέσω φόβων για το κόστος ζωής στις ΗΠΑ

Η δημοτικότητα του προέδρου Τραμπ έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της θητείας του, με μόλις το 34% των Αμερικανών να εγκρίνει το έργο του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, επικρίνοντας τη διαχείριση του στο κόστος ζωής και το θέμα του Ιράν.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βλέπει πιθανή απελευθέρωση περισσότερων κρατουμένων στη Λευκορωσία ο απεσταλμένος ΗΠΑ

Ο Τζον Κόουλ, απεσταλμένος των ΗΠΑ, είπε πως αναμένει απελευθέρωση κρατουμένων από τη Λευκορωσία τον επόμενο μήνα και συσχέτισε την πιθανή άρση κυρώσεων στο Μινσκ με αυτή την εξέλιξη.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πολλαπλασιάζονται στα social οι θεωρίες ότι ο Τραμπ σκηνοθετεί τις απόπειρες δολοφονίας του

Μετά την επίθεση στο γκαλά του Λευκού Οίκου, ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας για στημένη απόπειρα κατά του Τραμπ πλημμύρισαν το διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας 80 εκατ. θεάσεις μόνο στο X σε δύο ημέρες.