ΓΔ: 2301.4 -0.12% Τζίρος: 154.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:05:44
Ομοσπονδιακή Βουλή Γερμανίας
Η ολομέλεια της Bundestag κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Βερολίνο, Γερμανία.

Η Γερμανία καταργεί το ειδικό καθεστώς για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Γερμανία καταργεί το ειδικό καθεστώς για τους Ουκρανούς που έφτασαν μετά την 1η Απριλίου 2025, μεταφέροντας τους στο καθεστώς αιτούντων άσυλο με λιγότερα επιδόματα, ώστε να ενθαρρύνει την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τους Ουκρανούς που διαμένουν στη Γερμανία αποφάσισαν οι κυβερνητικοί εταίροι, σύμφωνα με δημοσίευμα της BILD. Η απόφαση βασίζεται σε πρόβλεψη της προγραμματικής συμφωνίας του συνασπισμού CDU/CSU και SPD.

Με βάση τη νέα ρύθμιση, οι Ουκρανοί που θα φθάνουν στη Γερμανία μετά την 1η Απριλίου 2025 θα υπάγονται πλέον στο νομικό καθεστώς του αιτούντα άσυλο. Αυτό συνεπάγεται σημαντική μείωση των επιδομάτων που θα λαμβάνουν. Ειδικότερα, σήμερα οι 1,1 εκατ. Ουκρανοί στη χώρα λαμβάνουν 563 ευρώ μηνιαίως (για άγαμους), ενώ το κράτος καλύπτει και τα έξοδα στέγασης και θέρμανσης.

Στο εξής, το βοήθημα που προβλέπεται για τους αιτούντες άσυλο ανέρχεται σε 196 ευρώ, με επιπλέον παροχές για στέγη κ.λπ. Στόχος της αλλαγής είναι να ενθαρρυνθεί η ένταξη περισσότερων Ουκρανών στην αγορά εργασίας, καθώς μέχρι σήμερα μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει απασχοληθεί επαγγελματικά.

Αρχικά, το σχέδιο προέβλεπε την αναδρομική διακοπή του επιδόματος πολίτη για όλους τους Ουκρανούς, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από δήμους και κρατίδια λόγω της αυξημένης γραφειοκρατίας που θα προκαλούσε η εφαρμογή του μέτρου. "Η γραφειοκρατική προσπάθεια θα ήταν πολύ μεγάλη, δεν αξίζει τον κόπο. Το σημαντικό είναι ότι το λύσαμε", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού στη BILD, μετά τη συμφωνία μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU) και της υπουργού Εργασίας Μπέρμπελ Μπας (SPD).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΚΤ ενέκρινε τον Βούιτσιτς ως νέο αντιπρόεδρο στη Γερμανία

Η ΕΚΤ ενέκρινε τον διορισμό του Μπόρις Βούιτσιτς ως νέου αντιπροέδρου, με οκταετή θητεία που ξεκινά τον Ιούνιο. Αυτή τη στιγμή είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας και επελέγη από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Βιομηχανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδιαφέρον Ουγγαρίας και Γερμανίας για ρουμανικό αέριο από Neptune Deep

Ουγγαρία και Γερμανία ενδιαφέρονται να εισάγουν φυσικό αέριο από το ρουμανικό Neptune Deep στη Μαύρη Θάλασσα, με τη Ρουμανία να στοχεύει στη μέγιστη εγχώρια χρήση. Το έργο θα ανεβάσει τη Ρουμανία στον κορυφαίο παραγωγό της ΕΕ το 2027.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ουγγαρία να μην μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα παροτρύνουν την Ουγγαρία να αναθεωρήσει το μπλοκάρισμα των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πρώιμες συνομιλίες Μερτς - Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή

Οι συνομιλίες Μερτς-Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν στοχεύουν στη μείωση του ρόλου των ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας συνεργασία και ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής ασπίδας.