Κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία Τιμούρ Μίντιτς, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέβαλε η ουκρανική προεδρία.
Ο Μίντιτς κατηγορείται για εμπλοκή σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς των τελευταίων ετών στη χώρα.
Σύμφωνα με διάταγμα της ουκρανικής προεδρίας, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον 46χρονο επιχειρηματία και σε ακόμη έναν εμπλεκόμενο, αφορούν κυρίως το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ο Μίντιτς φέρεται να οργάνωσε εκτεταμένο σύστημα διαφθοράς, το οποίο οδήγησε στην υπεξαίρεση 100 εκατ. δολαρίων που προορίζονταν για τον ουκρανικό ενεργειακό τομέα.
Το σκάνδαλο ήρθε στο φως σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ουκρανία, καθώς το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από αλλεπάλληλα ρωσικά πλήγματα, προκαλώντας διακοπές ρεύματος ενόψει του χειμώνα.
Ο Τιμούρ Μίντιτς υπήρξε συνιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής Kvartal 95, που ίδρυσε ο Ζελένσκι πριν αναλάβει την προεδρία το 2019.
Ο επιχειρηματίας εγκατέλειψε τη χώρα λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο και θεωρείται ύποπτος για άσκηση επιρροής σε αποφάσεις ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος σήμερα είναι γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Οι υπουργοί Ενέργειας και Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, Σβιτλάνα Γκριντσούκ και Γκέρμαν Γκαλούστσενκο, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους μετά από αίτημα του Ζελένσκι, καθώς αποκαλύφθηκε το σοβαρό σκάνδαλο διαφθοράς.
Ο Γκαλούστσενκο κατηγορείται ότι αποκόμισε «προσωπικό όφελος» από την υπόθεση, καθώς φέρεται να παραχώρησε στον Μίντιτς τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ροών στον ενεργειακό τομέα.
Η πρώην υπουργός Ενέργειας, Γκριντσούκ, δεν αντιμετωπίζει άμεσες κατηγορίες διαφθοράς, ωστόσο σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης θεωρείται πρόσωπο εμπιστοσύνης του Γκαλούστσενκο.
Όπως μεταδίδουν βουλευτές, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση της αποπομπής των δύο υπουργών.