ΓΔ: 2736.77 0.99% Τζίρος: 149.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:00:38
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ

Γερμανός Υπ. Άμυνας: Το ΝΑΤΟ μπορεί να αμυνθεί, μην υπάρχουν αμφιβολίες

Ο Μπόρις Πιστόριους διαβεβαίωσε πως το ΝΑΤΟ διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, συμβατική και πυρηνική, υπογραμμίζοντας ότι δεν απειλείται. Τόνισε τη βελτίωση των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων και απέκλεισε την υποχρεωτική θητεία.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει σημαντικό αποτρεπτικό δυναμικό, τόσο συμβατικό όσο και πυρηνικό, τονίζοντας πως η συμμαχία είναι σε θέση να αμυνθεί έναντι κάθε απειλής. Η δήλωση αυτή έγινε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή ερωτήσεις για το ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας κατά χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ νωρίτερα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Ο κ. Πιστόριους ανέφερε πως οι στρατιωτικοί αναλυτές και οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη για τέτοια ενέργεια από το 2029 και μετά, αν και υπάρχουν απόψεις που τοποθετούν αυτό το ενδεχόμενο και νωρίτερα, ακόμη και από το 2028. Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις, υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ διατηρεί ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις, ενώ η βελτίωση της αμυντικής ετοιμότητας συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Ειδικά για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, ο υπουργός σημείωσε ότι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, παρά τις συχνά αρνητικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης. Όπως επισήμανε, έχουν συναφθεί περισσότερες συμβάσεις για οπλικά συστήματα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ενισχύει την επιχειρησιακή ικανότητα της χώρας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπόρις Πιστόριους χαρακτήρισε τις επιδιώξεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ως «ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις» και τόνισε την ανάγκη για ταχεία και αποφασιστική ενίσχυση της άμυνας. Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεσή του στην άμεση επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, επισημαίνοντας τα πρακτικά προβλήματα και προκρίνοντας το εθελοντικό μοντέλο, το οποίο όπως υποστήριξε, αποδίδει μακροπρόθεσμα καλύτερα αποτελέσματα για τις ένοπλες δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμάκωση Πούτιν το πλήγμα σε τρένο, στήριξη Κίεβου από Δύση

Το χτύπημα σε ουκρανικό τρένο δείχνει την απόγνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε. Ο Γερμανός ΥΠΑΜ Πιστόριους έκανε λόγο για σκόπιμη κλιμάκωση με drone κοντά στα σύνορα με την Πολωνία για εκφοβισμό της Ευρώπης.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά πως ο Πούτιν δεν σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας το περιστατικό με το drone στη Γερμανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δύο απεσταλμένοι του θα προτείνουν λύση για τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέα κλιμάκωση στη Λειψία, αυξάνει η απειλή από Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μαρκ Ρούτε δήλωσαν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, αναφέροντας το περιστατικό στη Λειψία ως νέα κλιμάκωση και τονίζοντας πως ΕΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν συζητά με ΝΑΤΟ για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσει με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία, που οι γερμανικές αρχές αποδίδουν στη Ρωσία. Η ΕΕ ετοιμάζει απάντηση στο επόμενο Συμβούλιο ΥΠΕΞ.
Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μερτς με τον Ζελένσκι ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν τις ρωσικές επιδρομές ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα εξεταστεί στρατιωτική βοήθεια 70 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αιγαίο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ξεκινούν μικρές στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα μειωμένης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Βαλτική, με 20 πλοία από 15 χώρες. Η μείωση οφείλεται σε ανακατανομές δυνάμεων, αλλά παραμένει μήνυμα ενότητας έναντι της Ρωσίας.