ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ εκπόνησαν το σχέδιο επίλυσης για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση Τραμπ διευκρίνισε ότι το 28 σημείων σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι αμερικανική πρωτοβουλία και όχι απλώς ρωσικές απαιτήσεις, διαψεύδοντας σχετικούς ισχυρισμούς γερουσιαστών.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο 28 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί πρωτοβουλία των ΗΠΑ, διαψεύδοντας ισχυρισμούς ότι αντικατοπτρίζει αποκλειστικά ρωσικές απαιτήσεις.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμι Πίγκοτ, χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς "κατάφωρα ψευδείς" σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, τονίζοντας τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών γερουσιαστών, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο φέρεται να επισήμανε ότι το έγγραφο δεν εκφράζει την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, αλλά λειτουργεί ως αφετηρία διαπραγματεύσεων και περιλαμβάνει "κατάλογο ρωσικών επιθυμιών".

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Ράουντς ανέφερε ότι ο υπουργός Ρούμπιο επικοινώνησε μαζί τους για να διευκρινίσει πως πρόκειται για πρόταση που μεταφέρθηκε μέσω αμερικανού αντιπροσώπου και όχι για επίσημη σύσταση ή ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ.

Ο κ. Ρούμπιο προβλέπεται να μεταβεί στη Γενεύη συνοδεία του διπλωματικού απεσταλμένου του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, για διαβουλεύσεις με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το AFP, το έγγραφο περιλαμβάνει βασικές ρωσικές απαιτήσεις, όπως η παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, η μείωση της στρατιωτικής ισχύος της Ουκρανίας και η οριστική εγκατάλειψη της προσπάθειας ένταξης στο NATO.

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική ρωσική επίθεση.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει θέσει ως προθεσμία για την απάντηση του προέδρου Ζελένσκι την 27η Νοεμβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Όταν ερωτήθηκε αν το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί την "τελευταία προσφορά" της Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι "προσπαθούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να τελειώσει", χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασης ή τα επόμενα βήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπάρχει συμφωνία για ενεργειακή εκεχειρία Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία κατέληξαν σε «ενεργειακή εκεχειρία» που ισχύει άμεσα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Μέχρι τώρα, Κίεβο και Μόσχα δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τη συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ζελένσκι: Σταματήστε τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως οι ελλείψεις καυσίμων που προκαλούνται «πλήττουν τον κόσμο», λόγω των ουκρανικών drone σε ρωσικά διυλιστήρια.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο Τραμπ να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία άμεσα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει «αυστηρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να περιοριστεί η παραγωγή πυραύλων, χαρακτηρίζοντας επείγουσα την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική δράση από τις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ζητούν αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Έλμπριτζ Κόλμπι, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας τη διαρκή ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, παρά την επιδίωξη ειρήνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επιδιώκει συνάντηση με Τραμπ και συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Τραμπ μέσα στον μήνα, ώστε να συζητήσουν πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που η Ουκρανία πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις και έχει έλλειψη σχετικών αποθεμάτων.