ΓΔ: 2220.01 0.40% Τζίρος: 274.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
Οι σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας σε συναντηση διπλωματίας.

ΗΠΑ - Ουκρανία: Καμία συμφωνία με Ρωσία χωρίς πλήρη διασφάλιση κυριαρχίας

Οι ΗΠΑ και Ουκρανία δηλώνουν ότι κάθε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία πρέπει να εγγυάται την πλήρη κυριαρχία του Κιέβου, μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη για νέο πλαίσιο ειρήνης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Ουκρανία τόνισαν, σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Κυριακής, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία οφείλει να διασφαλίζει πλήρως την εθνική κυριαρχία του Κιέβου. Η δήλωση ακολούθησε συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη με τη συμμετοχή Αμερικανών, Ουκρανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε τις συζητήσεις στην Ελβετία, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ως "σημαντικό βήμα μπροστά" προς την επίλυση της σύγκρουσης που διαρκεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο κ. Ρούμπιο εξέφρασε την αισιοδοξία του μετά το πέρας των συνομιλιών, δηλώνοντας πως βλέπει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας "πολύ γρήγορα".

Οι διαπραγματεύσεις βασίστηκαν σε σχέδιο 28 σημείων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης που ξεκίνησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Στην κοινή ανακοίνωση τονίζεται ότι οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές και επικεντρώθηκαν στη δέσμευση για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν πως κάθε μελλοντική συμφωνία πρέπει να σέβεται πλήρως την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ αναφέρθηκε πως δημιουργήθηκε νέα, επικαιροποιημένη εκδοχή του πλαισίου ειρήνης.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Αντρίι Γέρμακ χαρακτήρισε τις συνομιλίες στη Γενεύη ως "πολύ καλή πρόοδο", ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι η νέα εκδοχή της συμφωνίας αντανακλά πλέον τις βασικές προτεραιότητες του Κιέβου.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε θέσει προθεσμία έως τις 27 Νοεμβρίου για απάντηση από τον Ζελένσκι, διευκρινίζοντας πρόσφατα πως το σχέδιο δεν αποτελεί την "τελευταία προσφορά".

Σημειώνεται ότι η αρχική εκδοχή του εγγράφου αντιμετώπισε αντιδράσεις τόσο από το Κίεβο όσο και από Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι συμμετείχαν στις συνομιλίες της Γενεύης για να αποτρέψουν οποιαδήποτε πίεση προς την Ουκρανία για συνθηκολόγηση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενίσχυση της βόρειας άμυνας απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει πέντε σενάρια επέκτασης του πολέμου μέσω του βόρειου τμήματος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ενισχύει άμυνα και διπλωματία, ενώ προειδοποιεί για πιθανή χρήση λευκορωσικού εδάφους από τη Ρωσία.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών από τον κινεζικό στρατό

Σύμφωνα με τη Die Welt και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα φέρεται να εκπαίδευσε μυστικά εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που κάποιοι στάλθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα και τραυμάτισε έξι, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε drone στην Εσθονία, ύποπτο για ουκρανικής προέλευσης

Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την Εσθονία, εν μέσω συχνών παραβιάσεων εναέριου χώρου στην περιοχή. Συναγερμός και στη Λετονία, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις drones κοντά στη Βαλτική και τη Ρωσία.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις σε βόρεια Ουκρανία

Επιθέσεις με ρωσικό πύραυλο και drone σε Τσερνίχιβ και Σούμι προκάλεσαν τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ανήλικος, ενώ υπήρξαν ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα.