ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
Πρόσφυγες συγκεντρώνονται στην έρημο του Σουδάν, απεικονίζοντας την ανθρωπιστική κρίση της περιοχής.

Αμνηστία: Κατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου» σε παραστρατιωτικούς στο Σουδάν

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει εγκλήματα πολέμου από σουδανούς παραστρατιωτικούς κατά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, ενώ επικρίνει τα ΗΑΕ για υποστήριξη. Έρευνες κατέγραψαν εκτελέσεις και βιασμούς στην πόλη.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει σοβαρά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν, κατά την κατάληψη της πόλης Ελ Φάσερ στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, οι βιαιότητες περιλάμβαναν εκτελέσεις άοπλων ανδρών και βιασμούς γυναικών και ανήλικων κοριτσιών.

Ο πόλεμος στο Σουδάν, ο οποίος ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2023, συνεχίζεται αμείωτος ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Η Ελ Φάσερ υπήρξε το τελευταίο μεγάλο αστικό κέντρο στην περιοχή του Νταρφούρ που δεν είχε πέσει στα χέρια των παραστρατιωτικών μέχρι πρόσφατα.

Η Διεθνής Αμνηστία βασίστηκε σε μαρτυρίες 28 επιζώντων για να τεκμηριώσει τις παραβιάσεις. Όπως αναφέρεται, οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη διεθνούς παρέμβασης.

Η γενική γραμματέας της οργάνωσης, Ανιές Καλαμάρ, επισήμανε ότι οι φρικαλεότητες αυτές διευκολύνθηκαν από την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς τις ΔΤΥ. Κάλεσε, μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσουν τον τερματισμό της υποστήριξης αυτής.

Τα ΗΑΕ έχουν επανειλημμένως κατηγορηθεί για παροχή όπλων, πυρομαχικών, ανθρώπινου δυναμικού και καυσίμων στις ΔΤΥ, κατηγορίες που το Αμπού Ντάμπι διαψεύδει, παρά τα στοιχεία διεθνών εκθέσεων και ανεξάρτητων ερευνών.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων καταγράφονται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Μεταξύ αυτών, η κατάθεση μητέρας πέντε παιδιών που βιάστηκε μαζί με την ανήλικη κόρη της, η οποία τελικά έχασε τη ζωή της μετά τα γεγονότα.

Άλλος επιζών ανέφερε πως «οι ΔΤΥ σκότωναν κόσμο λες και ήταν μύγες (...) Κανένας από όσους είδα να σκοτώνουν δεν ήταν οπλισμένος στρατιώτης», σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι αφηγήσεις των επιζώντων αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους αμάχους στο Σουδάν.

Παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από τον Απρίλιο του 2023, δεν έχει επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με στόχο την εδραίωση ελέγχου από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Πρόσφατα, οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν μονομερή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών μηνών. Η πρόταση για ανακωχή απορρίφθηκε από τον τακτικό στρατό, ο οποίος κατηγόρησε τους μεσολαβητές της Quad (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, ΗΑΕ) για μεροληψία υπέρ των ΔΤΥ, λόγω της υποστήριξης που παρέχει το Αμπού Ντάμπι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων
ΔΙΕΘΝΗ

Η αντιπαλότητα ΗΑΕ - Σαουδικής Αραβίας βγαίνει ξανά στο προσκήνιο

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, πρώην συμμάχους, εκδηλώνεται πλέον ανοιχτά στην Υεμένη, ενισχυόμενη από φήμες διαφωνίας μεταξύ MbS και MbZ και συγκρούσεις συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Διεθνής Αμνηστία: Παραστρατιωτικοί διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ζαμζάμ

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τους Σουδανούς παραστρατιωτικούς για εγκλήματα πολέμου κατά την επίθεση στον καταυλισμό Ζαμζάμ τον Απρίλιο, με πάνω από 400.000 αμάχους πρόσφυγες και δεκάδες θύματα, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων.
Σημαίες Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Δεν αποδίδει η άμεση σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, ζητά εκεχειρία στο Σουδάν

Ο Ανουάρ Γκάργκας τόνισε ότι μαξιμαλιστικές απόψεις για το παλαιστινιακό δεν είναι πια ρεαλιστικές και επισήμανε την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη Ισραήλ και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, καθώς η σύγκρουση δεν ωφέλησε καμία πλευρά.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στo Σουδάν οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την επισιτιστική κρίση

Οι γυναίκες στο Σουδάν φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης, με τα σπίτια που διοικούνται από γυναίκες να είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Σημαίες Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Ο αλ Ζουμπάιντι διέφυγε στο Αμπού Ντάμπι, ένταση Ριάντ και ΗΑΕ

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών της νότιας Υεμένης, Αϊνταρούς αλ Ζουμπάιντι, έφυγε στο Αμπού Ντάμπι με φερόμενη βοήθεια των ΗΑΕ, εντείνοντας την κρίση μεταξύ Ριάντ και Εμιράτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του σαουδαραβικού συνασπισμού.