ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Πούτιν: Στόχος 95% “ρωσική ταυτότητα” στις ουκρανικές κατεχόμενες περιοχές

Διάταγμα Πούτιν προβλέπει αύξηση όσων δηλώνουν Ρώσοι στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, θέτοντας στόχο 95% έως το 2036 και προωθώντας γλώσσα, ταυτότητα και πολιτικό έλεγχο.

Οι ρωσικές αρχές καλούνται να αυξήσουν τον αριθμό των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρώσοι και μιλούν ρωσικά στις ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο μετά την εισβολή του 2022, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το σχετικό έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη, φέρει τον τίτλο «Στρατηγική της εθνικής πολιτικής της Ρωσίας για την περίοδο ως το 2036» και φέρει την υπογραφή του Ρώσου προέδρου.

Προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα ώστε έως το 2036 το 95% των κατοίκων των υπό ρωσική κατοχή ουκρανικών περιοχών να δηλώνουν Ρώσοι.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την προσάρτηση των επαρχιών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια στη Ρωσία, παρότι η Μόσχα δεν τις ελέγχει πλήρως.

Το έγγραφο αναφέρει πως η κατάληψη ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας «δημιούργησε τις συνθήκες για την αποκατάσταση της ενότητας των ιστορικών περιοχών του ρωσικού κράτους».

Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την ενίσχυση της ρωσικής ταυτότητας, την εδραίωση της ρωσικής γλώσσας και την αντιμετώπιση «προσπαθειών μη φιλικών κρατών να αποσταθεροποιηθούν οι διαεθνοτικές και διαδογματικές σχέσεις και να δημιουργηθεί ένα χάσμα στην κοινωνία».

Η επιτυχία της στρατηγικής αυτής θα αξιολογηθεί βάσει της επίτευξης του στόχου για πολιτική ταυτότητα ρωσικού χαρακτήρα, με το σχετικό ποσοστό να πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 95% έως το 2036, σύμφωνα με το διάταγμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η προστασία κρίσιμων υποδομών μετά τις επιθέσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με το Συμβούλιο Ασφαλείας μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών, μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε εργοστάσια, ενεργειακές εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η χαλάρωση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο χρηματοδοτεί πόλεμο

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο προσφέρει δισεκατομμύρια στη Ρωσία για τον πόλεμο και δεν βοηθά στην επίτευξη ειρήνης, κατά τη συνέντευξή του με τον Μακρόν στο Παρίσι.