ΓΔ: 2220.01 0.40% Τζίρος: 274.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, μιλάει σε συνέντευξη τύπου με φόντο ευρωπαϊκές σημαίες.

Κάλας: Περιορισμός ρωσικού στρατού απαραίτητος για τέλος πολέμου

Η Ύπατη Εκπρόσωπος ΕΕ Κάγια Κάλας υπογράμμισε τη στήριξη προς Ουκρανία και την ανάγκη αυξημένης πίεσης στη Ρωσία, σημειώνοντας πως η Ρωσία παραμένει ο επιτιθέμενος και δεν είναι έτοιμη για ουσιαστική κατάπαυση πυρός ή διαπραγματεύσεις.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, τόνισε τη σημασία διατήρησης της στήριξης προς την Ουκρανία και της αύξησης της πίεσης στη Ρωσία, μετά το πέρας τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα. Όπως ανέφερε, «είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να αυξάνουμε την πίεση προς τη Ρωσία, η οποία παραμένει ο βασικός επιτιθέμενος στην σύγκρουση». Υπογράμμισε ότι όλοι επιθυμούν το τέλος του πολέμου, ωστόσο το πώς θα επιτευχθεί αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις. Η κ. Κάλας σημείωσε την ανάγκη για «άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός» ως προϋπόθεση για την ειρήνη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε τέτοια βήματα. Αντίθετα, η Μόσχα συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και προσποιείται διαπραγματεύσεις, χωρίς ουσιαστική πρόθεση για επίλυση της σύγκρουσης.

Κατά τις συνομιλίες των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, επιβεβαιώθηκαν οι κοινές αρχές της ΕΕ: κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Η κ. Κάλας τόνισε ότι η απειλή που θέτει η Ρωσία δεν περιορίζεται στην Ουκρανία, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Όπως δήλωσε, οι αποφάσεις για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ λαμβάνονται αποκλειστικά από τα μέλη τους, με στόχο να αποτραπεί μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.

Το ειρηνευτικό σχέδιο και η ρωσική εμπλοκή

Σχετικά με δημοσίευμα του Bloomberg για το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο και τη ρωσική εμπλοκή στη διαμόρφωσή του, η κ. Κάλας ανέφερε ότι τα σημεία του σχεδίου φαίνεται να ευνοούν τη Ρωσία. Υπογράμμισε πως για να υπάρξει διαρκής ειρήνη, απαιτούνται δεσμεύσεις από τη ρωσική πλευρά, οι οποίες απουσιάζουν από το προσχέδιο που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής. Τόνισε επίσης πως η Ρωσία έχει υπογράψει τουλάχιστον 20 διεθνείς συμφωνίες, στις οποίες έχει δεσμευτεί να μην επιτεθεί σε άλλες χώρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον περιορισμό του ρωσικού στρατού, η Ύπατη Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Ρωσίας είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η συνέχιση της σύγκρουσης. Όπως δήλωσε, «η εστίαση πρέπει να είναι στις παραχωρήσεις που πρέπει να κάνει η Ρωσία, όχι στην Ουκρανία».

Η κ. Κάλας αναφέρθηκε και στη διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ όσον αφορά τους όρους ειρήνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Κυρώσεις, οικονομία και χρηματοδότηση

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναγνώρισε τον σημαντικό αντίκτυπο των κυρώσεων στην οικονομία της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ έχουν πλήξει σοβαρά τη ρωσική οικονομία. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται επιτυχώς και ότι η Ρωσία δεν έχει επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους. Επισήμανε επίσης ότι η οικονομική και πολεμική κατάσταση στη Ρωσία παραμένει δύσκολη.

Η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ η «Συμμαχία των Προθύμων» θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στη στρατιωτική βοήθεια. Επιπλέον, η Ένωση θα προσφέρει σημαντικές εγγυήσεις ασφαλείας μέσω χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και υποστήριξης της αμυντικής βιομηχανίας. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, η κ. Κάλας επανέλαβε ότι το δάνειο για αποζημιώσεις αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ενώ η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενίσχυση της βόρειας άμυνας απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει πέντε σενάρια επέκτασης του πολέμου μέσω του βόρειου τμήματος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ενισχύει άμυνα και διπλωματία, ενώ προειδοποιεί για πιθανή χρήση λευκορωσικού εδάφους από τη Ρωσία.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών από τον κινεζικό στρατό

Σύμφωνα με τη Die Welt και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα φέρεται να εκπαίδευσε μυστικά εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που κάποιοι στάλθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα και τραυμάτισε έξι, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε drone στην Εσθονία, ύποπτο για ουκρανικής προέλευσης

Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την Εσθονία, εν μέσω συχνών παραβιάσεων εναέριου χώρου στην περιοχή. Συναγερμός και στη Λετονία, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις drones κοντά στη Βαλτική και τη Ρωσία.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις σε βόρεια Ουκρανία

Επιθέσεις με ρωσικό πύραυλο και drone σε Τσερνίχιβ και Σούμι προκάλεσαν τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ανήλικος, ενώ υπήρξαν ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα.