ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κατανοεί αλλά θεωρεί απειλή για το ευρώ την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ο Σόιμπλε

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε πως κατανοεί το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου, όμως σημείωσε πως είναι δεσμευτική μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την πολιτική ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μπορεί να αποτελέσει απειλή για την συνέχιση της ύπαρξης του ευρώ, αναφέρει ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου που επιβάλλει στην ΕΚΤ να δικαιολογήσει εντός τριών μηνών το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το 2015.

Ο πρωην υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως «κανείς δεν απολαμβάνει αυτή την κατάσταση» και σημείωσε πως «ίσως να αμφισβητείται η ύπαρξη του ευρώ σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, επειδή κάθε εθνικό συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να κρίνει από μόνο του» προσθέτοντας οτι πρέπει να γίνει τώρα ότι είναι πολιτικά δυνατόν για να ενισχυθεί η Ευρώπη.

Επισήμανε επίσης πως κατανοεί την απόφαση του Δικαστηρίου ως προς το περιεχόμενο αναφέροντας πως «είναι γνωστό ότι, ως υπουργός Οικονομικών, δεν συμφωνούσα πάντα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ -με όλον τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της. Τα ανεξάρτητα θεσμικά όργανα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στην εντολή τους και να μην προχωρούν πολύ», υπογράμμισε.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως «δεν είναι εύκολο να αντικρούσει κάποιος την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, είναι επίσης δύσκολο, εάν δεν αναγνωρίζει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως δεσμευτική».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πράσινο φως από την Bundestag στο πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ

Στην απόφασή της, η Bundestag θεωρεί ότι η δήλωση της ΕΚΤ σχετικά με τη διενέργεια ελέγχου αναλογικότητας είναι κατανοητή και συνεπώς πληροί τις απαιτήσεις της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένουν οι Γερμανοί δικαστές: Καλή για την Ευρώπη η απόφασή μας για ΕΚΤ

Η απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου λέει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να ελέγχει περισσότερο και ενισχύει τους δεσμούς της Ευρώπης με τον νόμο, αναφέρει ο πρόεδρος του οργάνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου η γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει πως σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποφασισμένη η ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση για την οικονομία της ευρωζώνης

Μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, ο Λουις ντε Γκιντός άφησε να εννοηθεί πως η ΕΚΤ μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου με τις απαιτήσεις για την αιτιολόγηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.