ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Οι αγορές ομολόγων έσωσαν την οικονομία της ευρωζώνης

Έμμεση απάντηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναφορικά με την αντίθεσή του στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP έδωσαν τα μέλη της ΕΚΤ.

Αρκετές διαφωνίες αναφορικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αλλά κοινή στάση έναντι στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχουν τα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ, όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή της που δημοσιοποιήθηκαν. 

Τα μέλη της τράπεζας διαφώνησαν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης αυτό το μήνα, αλλά συμφώνησαν ότι οι αγορές ομολόγων είναι το καλύτερο εργαλείο στις περιστάσεις και τα οφέλη τους υπερτερούν του κόστους.

Δίνοντας μία έμμεση απάντηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας η ΕΚΤ υπερασπίστηκε την αγορά περιουσιακών στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι συγκεντρώθηκαν άφθονα στοιχεία για να αποδειχθεί ότι αυτή η κίνηση ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονηθεί η οικονομία της ζώνης του ευρώ και να ενισχυθεί ο πληθωρισμός.

Υπενθυμίζεται ότι το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με αγορές άνω των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, διατάζοντας την Bundesbank να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, εκτός εάν η ΕΚΤ μπορεί να αποδείξει την αναλογικότητα εντός τριών μηνών.

«Τώρα υπάρχουν άφθονα στοιχεία που δείχνουν ότι τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων γενικά και το Πρόγραμμα Αγοράς του Δημόσιου Τομέα είναι αποτελεσματικά», τονίζεται στα πρακτικά της συνεδρίασης. 

Πάντως υπήρξε και συμφωνία να δοθούν σημαντικά έγγραφα στις γερμανικές αρχές που αποδεικνύουν την αναλογικότητα, αλλά η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει άμεσα στη διαδικασία, αφήνοντας την Bundesbank να ηγηθεί της διαδικασίας.

Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ακόμη και χωρίς τη Bundesbank και να ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου νομική δράση κατά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πράσινο φως από την Bundestag στο πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ

Στην απόφασή της, η Bundestag θεωρεί ότι η δήλωση της ΕΚΤ σχετικά με τη διενέργεια ελέγχου αναλογικότητας είναι κατανοητή και συνεπώς πληροί τις απαιτήσεις της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένουν οι Γερμανοί δικαστές: Καλή για την Ευρώπη η απόφασή μας για ΕΚΤ

Η απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου λέει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να ελέγχει περισσότερο και ενισχύει τους δεσμούς της Ευρώπης με τον νόμο, αναφέρει ο πρόεδρος του οργάνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου η γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει πως σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κατανοεί αλλά θεωρεί απειλή για το ευρώ την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ο Σόιμπλε

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε πως κατανοεί το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου, όμως σημείωσε πως είναι δεσμευτική μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Αποφασισμένη η ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση για την οικονομία της ευρωζώνης

Μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, ο Λουις ντε Γκιντός άφησε να εννοηθεί πως η ΕΚΤ μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου με τις απαιτήσεις για την αιτιολόγηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.