ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstuck

Επιμένουν οι Γερμανοί δικαστές: Καλή για την Ευρώπη η απόφασή μας για ΕΚΤ

Η απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου λέει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να ελέγχει περισσότερο και ενισχύει τους δεσμούς της Ευρώπης με τον νόμο, αναφέρει ο πρόεδρος του οργάνου.

Δεν αμφισβητεί την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ την περίοδο 2015-2018 (PSPP). Αντιθέτως η απόφαση είναι «καλή για την Ευρώπη» όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρου του Γερμανικού δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε.

«Μας ήταν σαφές πως αυτή η απόφαση θα διαβαζόταν με μεγάλη προσοχή και στο εξωτερικό», παραδέχεται ο κ. Φοσκούλε σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Die Zeit» και προσθέτει ότι δεν χαροποιεί τους δικαστές το γεγονός ότι η απόφαση στενοχώρησε πολλούς ή ότι τα χειροκροτήματα ήρθαν «από την λάθος πλευρά». «Αλλά έχουμε υποχρέωση από το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν μας επιτρέπεται να αποφασίζουμε κάτι που δεν θεωρούμε νόμιμο. Είμαστε της άποψης ότι αυτή η απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη, διότι ενισχύει τον δεσμό της με τον νόμο. Αυτό θα φανεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», υποστηρίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου θα αποτελέσει όπλο στα χέρια απολυταρχικών κυβερνήσεων, όπως της Πολωνίας, ο κ. Φοσκούλε απορρίπτει την διασύνδεση. «Οι Πολωνοί κάνουν ό,τι κάνουν ανεξάρτητα από το τι κάνουμε εμείς. Πέρα από αυτό, η απόφασή μας λέει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να ελέγχει περισσότερο και εντατικότερα. Αυτό δεν μου φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει αυτό που λέει η πολωνική κυβέρνηση. Και πάλι: θέλουμε πραγματικά να προσανατολιζόμαστε, ανάλογα με το πώς πιθανόν θα αντιδράσουν οι Πολωνοί ή άλλοι πολιτικοί;. Πρέπει να είναι αυτό το μέτρο για ένα συνταγματικό δικαστήριο;», διερωτάται.

Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τονίζει ότι η Καρλσρούη το στήριζε πάντα. «Τόσο εμείς όσο και τα συνταγματικά δικαστήρια άλλων κρατών - μελών νομιμοποιούμαστε και υποχρεούμαστε όμως να παρέμβουμε σε σπάνιες εξαιρέσεις για ιδιαίτερα βαρύνουσες παραβιάσεις αρμοδιοτήτων των ευρωπαϊκών θεσμών, εφόσον κληθούμε», διευκρινίζει, ενώ, όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε «απόφαση - χαστούκι» για το Λουξεμβούργο, ο κ. Φοσκούλε κάνει λόγο για «πολύ δημοφιλή στα ΜΜΕ» μεταφορά, η οποία ακούγεται σχεδόν έπειτα από κάθε απόφαση.

«Την έχουν πια συνηθίσει όλοι», λέει χαρακτηριστικά και επιμένει ότι δεν απειλείται η αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Είναι σύνηθες τα δικαστήρια να μην συμφωνούν μεταξύ τους. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (…) Ασχολούμαστε εδώ και χρόνια με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ. Και ως τώρα έχουμε δεχτεί όλες τις αποφάσεις των συναδέλφων. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει για αυτό επαινέσει την προθυμία των δύο δικαστηρίων για διάλογο. Συμφωνώ μαζί του και ελπίζω ότι διατηρήσει αυτή την άποψη και όταν κάποιος δεν ακολουθήσει όλα τα σημεία. Η τελευταία μας απόφαση είναι μια συνεισφορά στον διάλογο», συνεχίζει ο ανώτατος δικαστής και καταλήγει εξηγώντας ότι κάποιες εκφράσεις στην πρόσφατη απόφαση, όπως ο όρος «αυθαιρεσία» για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2018 που ενέκρινε το πρόγραμμα της ΕΚΤ, μπορεί στον κόσμο να ακούγονται σκληρές, αλλά οι νομικοί γνωρίζουν πώς να τις αξιολογήσουν ορθά.

Ερωτώμενος εάν θεωρεί ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα, όπως υποστηρίζουν κάποιες ομάδες, με τα μέτρα που επέβαλε η γερμανική κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, ο Αντρέας Φοσκούλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν απειλούμαστε από κατάργηση του κράτους δικαίου. Το Σύνταγμα δεν απειλείται. Αντιθέτως οι δικαστές εργάζονται κανονικά, αν και από το σπίτι τους. Κάποιοι περιορισμοί θα αρθούν κάποιοι όχι. Έτσι λειτουργεί ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου», τονίζει και εξηγεί ότι μπορεί κανείς να εξετάσει εάν μεμονωμένα μέτρα συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος.

«Αλλά δεν βλέπω άλλη εναλλακτική. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική. Το είδαμε στην αρχή στην Βρετανία, με προφανώς καταστροφικά αποτελέσματα, το ίδιο και στις ΗΠΑ», λέει ο Γερμανός δικαστής, ο οποίος τάσσεται μάλιστα υπέρ της άποψης που εξέφρασε πρόσφατα ο Πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η ανθρώπινη ζωή ενδεχομένως να μην είναι πάντα το υπέρτατο αγαθό που πρέπει να προστατευθεί. «Νομικά είναι σωστό. Η υπέρτατη αξία κατά το Σύνταγμα είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όλα τα άλλα θεμελιώδη δικαιώματα μπορούν και να περιοριστούν, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στη ζωή», τονίζει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η απάντηση της Κομισιόν στο Γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο

Απάντησε στην απόφαση των Γερμανών δικαστικών ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τονίζοντας πως οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ είναι δεσμευτικές απέναντι σε όλες τις εθνικές δικαστικές Αρχές.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλογερμανικό μπλόκο στην απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτών στην ΕΕ

Οι υπ. Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας σε έγγραφο τους τονίζουν πως δεν πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους επισκέπτες, σημειώνοντας πως οι αιτήσεις θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά.
Alisher-Usmanov-Russian
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία κατέσχεσε γιοτ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλισέρ Ουσμάνοφ

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στον ρώσο μεγιστάνα του τομέα της μεταλλουργίας και άλλες 25 εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Να επιταχύνει η Κομισιόν τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» ζητά ο Βέμπερ

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρει πως η πρόταση της Κομισιόν για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ήρθε πολύ αργά παρά τις πιέσεις που υπήρχαν από τον Ιανουάριο και τόνισε πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ενόψει τουριστικής περιόδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ: Οικονομική καταστροφή πιθανό μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι εξετάζει την προσφυγή κατά του σχεδίου ενίσχυσης των επενδύσεων με δανεισμό.
businessdaily_recovery_fund
ΔΙΕΘΝΗ

Tο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας «παγώνει» το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι επικριτές της γερμανικής συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης εκφράζουν, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, το φόβο ότι τα οικονομικά αδύναμα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν τα δάνειά τους στο Ταμείο.