ΓΔ: 1414.51 0.09% Τζίρος: 65.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Το σχέδιο της βρετανικής αντιπολίτευσης για το Brexit

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στη Βρετανία για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση με στόχο να σταματήσει ένα «άτακτο» Brexit και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Δεν θα υπάρξει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αυτή την εβδομάδα, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θα συνεχιστούν οι συνομιλίες τους γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα έχει στόχο να σταματήσει το Brexit χωρίς συμφωνία και στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης - του Εργατικού κόμματος, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, του Κόμματος της Ουαλίας και των Πρασίνων - συναντήθηκαν σήμερα στο Ουέστιμνστερ για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο όσα εξασφαλίζει ο νόμος Μπεν, σύμφωνα με τον οποίο ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να φέρει μία συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου για το Brexit, διαφορετικά θα πρέπει να ζητήσει άλλη μία παράταση της αποχώρησης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Τζο Σουίνσον, τα κόμματα δεν θα επιλέξουν μία πρόταση μομφής αυτή την εβδομάδα, αλλά θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους γύρω από το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μίας πιθανής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Επανέλαβε, δε, τη θέση του κόμματος ότι μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει επικεφαλής τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών.

Στις επόμενες συναντήσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων θα διερευνηθούν διαφορετικά σενάρια και επιλογές, προς την κατεύθυνση μίας προσωρινής κυβέρνησης ενότητας και του προσώπου που θα μπορέσει να τεθεί επικεφαλής. Η βασική ιδέα είναι μία τέτοια κυβέρνηση να σχηματιστεί αμέσως μετά από μία πρόταση μομφής, σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρήσει να αγνοήσει το νόμο Μπεν για την παράταση.

Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να του χαρίσει (στον Μπόρις Τζόνσον) τις εκλογές που επιθυμεί, μέχρι να διασφαλιστεί πλήρως ότι έχει αποκλειστεί η πιθανότητα της εξόδου χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

«Είναι σημαντικό αυτή την εβδομάδα να μην προχωρήσουμε σε μία εσπευσμένη ψηφοφορία σε πρόταση μομφής, γιατί αντίθετα, κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον κίνδυνο για μία μη συμφωνία στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον» είπε από την πλευρά της η Τζο Σουίνσον. Πρόσθεσε ότι, η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να ελέγξει την κυβέρνηση, μέσω κάποιων μηχανισμών που θα της δώσουν πρόσβαση σε εκθέσεις της κυβέρνησης για το Brexit, παρόμοιες με αυτήν για την ετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit, που το κοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Οι υπόλοιπες, παρόμοιες εκθέσεις, αφορούν την αντίδραση των αστυνομικών αρχών στο Brexit, τις συνέπειες στις επιχειρήσεις, και τους σχεδιασμούς για το χειρότερο σενάριο.

Διαφωνίες για το πρόσωπο που θα ηγηθεί μίας προσωρινής κυβέρνησης

Σε ότι αφορά την ανάληψη της διακυβέρνησης από υπηρεσιακό πρωθυπουργό, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εξακολουθούν να έχουν αντίρρηση στο πρόσωπο του Τζέρεμι Κόρμπιν. Προτιμούν την ανάληψη ηγεσίας από ένα πιο «ουδέτερο» πρόσωπο, που δεν φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός και μετά την μεταβατική περίοδο, όπως οι δύο από τους παλαιότερους σε θητεία βουλευτές του κοινοβουλίου, ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Κένεθ Κλαρκ και η βουλευτής των Εργατικών, Χάριετ Χέρμαν, ή ακόμη η πρώην αντιπρόεδρος των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ.

Αντίθετοι στο πρόσωπο του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που σχημάτισαν το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία. Όπως έχουν δηλώσει, μία κυβέρνηση ενότητας θα έπρεπε να έχει ένα υπουργικό συμβούλιο με ηλικιωμένες πολιτικές προσωπικότητες και ανθρώπους που δεν έχουν πολιτικές φιλοδοξίες και ότι θα πρέπει να διαρκέσει έξι μήνες ώστε να υπάρχει ο χρόνος για την διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Κατά τους Φιλελεύθερους, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών που θα τον στηρίζουν ως εντολοδόχο πρωθυπουργό, αφού επιπλέον δεν θα υποστηριχθεί ούτε από τους 21 απομακρυθέντες Συντηρητικούς βουλευτές.

Το μοναδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα που έχει υποστηρίξει τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως εντολοδόχο πρωθυπουργό, μέχρι την διεξαγωγή γενικών εκλογών, είναι το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, μόνο και μόνο για να ανατραπεί ο Μπόρις Τζόνσον και να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, ισχυρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Κόρμπιν θα μπορούσε να διασφαλίσει την παράταση και αμέσως μετά να ζητήσει εκλογές.

Πάντως, η περίπτωση σχηματισμού μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης θεωρείται ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όχι μόνο γιατί υπάρχει η δυσκολία συναίνεσης γύρω από το πρόσωπο που θα ηγηθεί, αλλά και για τον τρόπο διακυβέρνησης, έστω και για το περιορισμένο διάστημα που τυχόν βρεθεί στην εξουσία, αφού οι διαφορές των κομμάτων που θα την στηρίζουν είναι σημαντικές, κυρίως σε ότι αφορά το δεύτερο δημοψήφισμα, όπως επίσης ερωτήματα για το ποιοι θα την αποτελούν και σε ποιες θέσεις, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και ο σκοπός κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασμένες οι βρετανικές τράπεζες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε σοκ προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit απ' ότι υπολόγιζαν

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι "λιγότερο σοβαρές" απ' όσο είχε προβλέψει πέρσι.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων λένε «Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία

Παράγοντες και στελέχη του κλάδου των αυτοκινήτων, του μεγαλύτερου εξαγωγέα προϊόντων της χώρας, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η παραγωγή θα πληγεί από δασμούς και καθυστερήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε παραίτηση οδηγείται ο πρόεδρος του BBC λόγω παραβίασης κανόνων

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας ο Σαρπ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που έγινε πρόεδρος του BBC το 2021 δεν δημοσιοποίησε την ανάμιξή του στην εξασφάλιση δανείου ύψους 800.000 λιρών από τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρεται από την κούρσα για την πρωθυπουργία

Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους δύο άλλους διεκδικητές της ηγεσίας σε μία προσπάθεια να τους πείσει να συνταχθούν μαζί του στην προσπάθειά του για την επιστροφή του στην ηγεσία.