ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Δοχεία ραδιενεργού ουρανίου

Ο Νίγηρας θα πουλήσει ουράνιο στη διεθνή αγορά

Το καθεστώς του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ουράνιο της Somaïr στη διεθνή αγορά, αφού εθνικοποίησε την εταιρεία που ανήκε κατά πλειοψηφία στη γαλλική Orano, εντείνοντας τη διαμάχη με τη Γαλλία μετά το πραξικόπημα του 2023.

Το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαθέσει στη διεθνή αγορά το ουράνιο που παράγει η Somaïr, θυγατρική της γαλλικής Orano, η οποία εθνικοποιήθηκε από τη Νιαμέ τον Ιούνιο, με συνέπεια η Orano να χάσει τον επιχειρησιακό της έλεγχο.

Η Somaïr ανήκε κατά 63,4% στην Orano και κατά 36,6% στο κράτος του Νίγηρα. Η διαχείριση των κοιτασμάτων ουρανίου αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της στρατιωτικής χούντας που ανέλαβε την εξουσία μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2023 και του γαλλικού ομίλου, ενώ το ζήτημα επηρεάζει τις σχέσεις Γαλλίας και Νίγηρα.

Οι νιγηριανοί στρατιωτικοί δηλώνουν ανοιχτοί σε συνεργασίες με νέους εταίρους, όπως το Ιράν και τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για εξόρυξη ουρανίου στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιουλίου.

Σε τοποθέτησή του που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση Télé Sahel, ο επικεφαλής της χούντας, στρατηγός Αμπντουραμάν Τσιανί, ανέφερε ότι ο Νίγηρας αποφάσισε να διαθέσει στη διεθνή αγορά την παραγωγή του ουρανίου, υπογραμμίζοντας το «νόμιμο δικαίωμα» της χώρας να αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο με ανεξαρτησία.

Η Orano έχασε τον Δεκέμβριο του 2024 τον επιχειρησιακό έλεγχο των τριών θυγατρικών της στον Νίγηρα: της Somaïr, της Cominak (η οποία έχει κλείσει από το 2021) και της εταιρείας που διαχειρίζεται το κοίτασμα Imouraren, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως με αποθέματα που εκτιμώνται στους 200.000 τόνους. Η Νιαμέ αφαίρεσε από την Orano την άδεια εκμετάλλευσης.

Τον Ιούνιο, το καθεστώς ανακοίνωσε την εθνικοποίηση της Somaïr. Η Orano, με το 90% του μετοχικού της κεφαλαίου να ανήκει στο γαλλικό κράτος, έχει προσφύγει σε διεθνείς διαδικασίες επιδιαιτησίας κατά του Νίγηρα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Orano ανακοίνωσε ότι δικαστήριο δικαίωσε τις θέσεις της για το μεταλλείο Somaïr. Σύμφωνα με την εταιρεία, το δικαστήριο διέταξε το Νίγηρα να μην πουλήσει το ουράνιο που παρήγαγε η Somaïr, όπου βρίσκονται περίπου 1.300 τόνοι εμπλουτισμένου μεταλλεύματος αξίας 250 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες από το LSI Africa και τη WAMAPS, οχηματοπομπή με 1.000 τόνους ουρανίου αναχώρησε από την Αρλί, όπου βρίσκεται εγκατάσταση της Somaïr, με προορισμό το λιμάνι της Λομέ στο Τόγκο, διασχίζοντας τη Μπουρκίνα Φάσο. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν έχει επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτές τις πληροφορίες.

Ο Νίγηρας αντιπροσώπευε το 4,7% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού ουρανίου το 2021, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εφοδιασμού της Ευρατόμ (ESA).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρική διασύνδεση ΑΔΜΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος-Παρασύρης: Απαιτείται δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για κρίσιμο έργο

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, τονίζοντας τη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και Ομάν συμφώνησαν νέα ναυτιλιακή διαδρομή στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν και Ομάν κατέληξαν σε συμφωνία για νέα ναυτιλιακή διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ. Η οριστικοποίηση εξαρτάται από μη παρέμβαση τρίτων, ενώ η ασφάλεια της οδού παραμένει αμφίβολη, τόνισε το Ιράν.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη η συμφωνία εισόδου της Meridiam στη GSI - Δηλώσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφηκε συμφωνία με τον επενδυτικό όμιλο Meridiam ως πλειοψηφικό μέτοχο της Great Sea Interconnector, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Συμφωνία υπεγράφη επίσης με ΑΔΜΗΕ και Nexans για θαλάσσιες έρευνες.
Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρή ανάπτυξη με προσαρμοσμένο EBITDA στα 1,2 δισ. το πρώτο εξάμηνο

Επενδύσεις 1,4δισ. ευρώ με 86% αυτών σε ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και δίκτυα διανομής. Εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στα 7,3GW και 7,8GW τον Αύγουστο 2026 σε proforma βάση, με επιπλέον7,4GW έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.
πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβενία: Μείωση παραγωγής πυρηνικού λόγω χαμηλής στάθμης του Σάβου

Ο πυρηνικός σταθμός Κορσκ στη Σλοβενία μειώνει την παραγωγή στο 80% λόγω χαμηλής στάθμης νερού και υψηλών θερμοκρασιών στον Σάβο, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν νέες μειώσεις. Ζέστη και ξηρασία προκαλούν ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.