ΓΔ: 2086.55 -1.01% Τζίρος: 224.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σκιά όπλου Κολομβίας
Σκιά όπλου πάνω στη ραγισμένη σημαία της Κολομβίας, σύμβολο ένοπλης σύγκρουσης.

Απελευθερώθηκαν 28 όμηροι από αντάρτες στην Κολομβία

Η οργάνωση ELN άφησε ελεύθερους 28 ομήρους, ανάμεσά τους και πέντε ανήλικους, μετά από επίθεση σε ανταγωνιστική ομάδα που στοίχισε πάνω από 100 ζωές στα σύνορα με Βενεζουέλα, γεγονός που απειλεί τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η οργάνωση ανταρτών ELN της Κολομβίας προχώρησε στην απελευθέρωση 28 ομήρων, τους οποίους κρατούσε από τον Ιανουάριο, μετά από μεγάλη επίθεση κατά αντίπαλης παράταξης στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της συνήγορου του λαού, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα πάνω από εκατό θανάτους στην περιοχή.

Μεταξύ των απελευθερωμένων ομήρων περιλαμβάνονται πέντε ανήλικοι. Η επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κολομβία επιβεβαίωσε πως οι όμηροι παραδόθηκαν σε ανθρωπιστική επιτροπή.

Η επίθεση του ELN στον νομό Κατατούμπο, στις αρχές του έτους, ήταν η πιο αιματηρή από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο. Το περιστατικό αυτό φάνηκε να θέτει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν με την οργάνωση.

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν μέσω X, οι όμηροι εμφανίζονται να είναι σε καλή κατάσταση υγείας, με εξαίρεση μία τραυματισμένη γυναίκα. Οι φωτογραφίες δείχνουν τους ομήρους να περιμένουν την απελευθέρωσή τους, ενώ παρόντες είναι εκπρόσωποι του ELN, του ΟΗΕ και της καθολικής εκκλησίας.

Στις ίδιες εικόνες διακρίνεται ο «Ρικάρδο», κορυφαίος διοικητής των ανταρτών στην περιοχή, καθώς και μαχητές του ELN με καλυμμένα πρόσωπα και οπλισμό.

Η συνήγορος του λαού, Ίρις Μαρίν, σχολίασε μέσω X ότι «ζητούμε και ελπίζουμε να γίνουν περισσότερες απελευθερώσεις».

Ο ELN, η παλαιότερη οργάνωση ανταρτών στην αμερικανική ήπειρο, διαπραγματευόταν ειρήνη με την κυβέρνηση Πέτρο για δύο χρόνια. Ωστόσο, οι συνομιλίες ανεστάλησαν λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων.

Σύμφωνα με ειδικούς και την υπηρεσία πληροφοριών του κολομβιανού στρατού, η χρηματοδότηση του ELN προέρχεται από τη διακίνηση ναρκωτικών, την εκμετάλλευση παράνομων μεταλλείων και τις απαγωγές για λύτρα.

Η Κολομβία παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Ελεύθεροι 17 Κολομβιανοί κρατούμενοι από φυλακές

Η Βενεζουέλα απελευθέρωσε 17 Κολομβιανούς κρατούμενους έπειτα από μήνες διπλωματικών επαφών, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών Κολομβίας. Ακόμα περίπου 20 Κολομβιανοί κρατούνται με κατηγορίες για κατασκοπεία ή συνωμοσία.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας, νέα επιχείρηση ΗΠΑ κατά ναρκωτικών

Η Βενεζουέλα διεξήγαγε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με Κολομβία, ενώ οι ΗΠΑ κατέστρεψαν σκάφος με ναρκωτικά στην Καραϊβική, πυροδοτώντας νέο επεισόδιο έντασης που εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο συνιδρυτής της Tren de Aragua επιδιώκει συμφιλίωση με την Κολομβ

Ο Λάρι Άλβαρες, συνιδρυτής της Tren de Aragua, ζήτησε με επιστολή προς τον πρόεδρο της Κολομβίας έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό και τη διάλυση της οργάνωσης. Ο Άλβαρες κρατείται στη Μπογοτά εν αναμονή έκδοσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης ανθρώπων από την αστυνομία στην Ισπανία

Η αστυνομία της Ισπανίας διέλυσε μια συμμορία εμπορίας ανθρώπων που είχε εξαπατήσει πάνω από 1.000 γυναίκες, δελεάζοντάς τες στη χώρα με ψεύτικες υποσχέσεις εργασίας και αναγκάζοντάς τες να εκδίδονται, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Κυβέρνηση και ELN συζητούν «εκτάκτως» στο Καράκας για κατάπαυση πυρός

«Η αντιπροσωπεία της κολομβιανής κυβέρνησης χαιρετίζει τη φιλοξενία της Βενεζουέλας, που θα φιλοξενήσει έκτακτη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ELN την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε στον Τύπο ο κυβερνητικός διαπραγματευτής Ότι Πατίνιο.